Home Rechtbank Stadsgenoot van 45 krijgt 7 jaar cel

Stadsgenoot van 45 krijgt 7 jaar cel

Een stadsgenoot van 45 heeft dinsdagmorgen van de rechter in Brugge zeven jaar effectieve celstraf gekregen voor poging tot doodslag. Dit is twee jaar minder dag wat het OM had geëist.

In de nacht van 21 op 22 maart vorig jaar viel de politie binnen in het appartement van Steven G. in onze deelgemeente Heist. Op de grond in een grote plas bloed lag P.Y., bewusteloos en met de broek op de hielen. De dader gebruikte een  samoeraizwaard om een man in een wekenlange coma te kloppen omdat die orale seks van hem wou.

Katana is het Japanse woord voor ‘zwaard’. De daitō of katana (lang zwaard), behoorde samen met de wakizashi (kort zwaard), en de tantō (mes) tot de vaste wapenuitrusting van de feodale samoerai in Japan. In de westerse wereld is de katana vooral bekend als het samoeraizwaard. Tegenwoordig wordt de katana als ceremonieel wapen en kunstobject gebruikt en in de overgebleven krijgskunsten uit het samoeraitijdperk, zoals iaidō, shindendō, ken-jutsu en battōjutsu.

Een katana die in Japan gemaakt is, staat beter bekend als nihontō, wat Japans zwaard betekent. Dit is dan op de traditionele wijze gesmeed.

De nihontō wordt gemaakt van tamahagane, een uitzonderlijk zeldzame metaalsoort en het product van een lang en zorgvuldig proces dat eens per jaar plaatsvindt. IJzerzand wordt verwarmd in een smeltoven en hier wordt koolstof aan toegevoegd. Zo ontstaat een harde metaalsoort, tamahagane. Dit proces gaat samen met een aantal rituelen. Wanneer de tamahagane klaar is, wordt deze in kleinere stukken gehakt. De beste stukken metaal worden naar de beste zwaardsmeden gebracht. Eenmaal bij de smid wordt het zwaard gesmeed.

De twee mannen raakten aan de praat en besloten die avond samen naar de nachtwinkel te gaan, waarna ze naar het appartement van G. trokken. De veertiger beweerde tijdens het onderzoek dat zijn gast ergens na middernacht plots z’n broek liet zakken en orale seks eiste. Hij zou in een vlaag van paniek – Steven G. werd tijdens z’n jeugd immers ook misbruikt – wat klappen gegeven hebben, waarop de buren ten tonele verschenen.

Nadat de buren opnieuw vertrokken waren, zou het slachtoffer ineens een samoeraizwaard hebben vastgehad en een dreigende houding hebben aangenomen. Het deed de stoppen van Steven G. naar eigen zeggen helemaal doorslaan. Hij nam het zwaard af en deelde een harde klap uit tegen het hoofd van de man. Met de gekende gevolgen.

Steven G., die het oogmerk om te doden vrijdagmorgen met klem betwistte, noemde het vonnis “belachelijk”.  

Volgens de advocate van Steven G. hadden de feiten zich allicht nooit voorgedaan mocht het slachtoffer geen dreigende houding hebben aangenomen om orale seks of te dwingen. Jan De Groote, Advocaat van het slachtoffer sprak tijdens zijn pleidooi dan weer over een vechtmachine.

“Wat Steven G. zei is flauwekul en zat vol van de tegenstrijdigheden. Het was een bloedbad toen de Lokale Politie toe kwam. De muren en het plafond hingen vol met bloedspatten”, stelde het openbaar ministerie tijdens de zitting afgelopen vrijdag. Ook de rechtbank beschouwde de feiten als bewezen en veroordeelde de veertiger tot 7 jaar effectieve celstraf.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers