HomeKnokke-HeistTestaankoop roept tweedeverblijvers op om belasting terug te vorderen

Testaankoop roept tweedeverblijvers op om belasting terug te vorderen

Consumentenorganisatie Test Aankoop vindt het niet kunnen dat mensen met een tweede verblijf aan de kust in sommige gemeenten meer belastingen moeten betalen dan de inwoners van die gemeente. Het roept tweedeverblijvers op om die belasting terug te vorderen.

Wie een vakantiewoning heeft in Knokke-Heist, De Panne en Koksijde moet een gemeentebelasting betalen, terwijl permanente inwoners daarvan vrijgesteld zijn. “Duidelijke discriminatie”, zegt Test Aankoop. Het roept eigenaars van een tweede verblijf dan ook op om die belasting terug te vorderen. De consumentenorganisatie gooit meteen ook alle tweedeverblijvers taks langs de kust op een hoopje.

“We hebben op onze website een standaardbrief geformuleerd”, aldus woordvoerder Simon November. We roepen eigenaars op om de brief te downloaden en op te sturen, liefst aangetekend, naar de gemeente waar ze de belasting contesteren en terugvorderen.”

De meeste steden en gemeenten belasten tweedeverblijvers op hun grondgebied, omdat ze gebruik maken van de gemeentelijke infrastructuur en dienstverlening. De bedragen van die extra verblijfstaks zouden schommelen tussen 600 en 1.200 euro per jaar. De belastingreglementen, die momenteel opgesteld zijn tot en met 2025, voorzien bovendien een jaarlijkse verhoging van de taks.

Volgens Test Aankoop gaat het om zo’n 40.000 eigenaars. “Er wordt vaak gezegd dat het om mensen gaat die vermogend zijn: die een villa of appartement aan de kust bezitten. Maar ook mensen met een stacaravan moeten in die gemeenten een tweedeverblijfstaks betalen, terwijl vaste inwoners dat niet moeten doen”, aldus November. “Dat is een oneerlijke en ongelijke behandeling, vandaar de actie.”

Test Aankoop verwijst naar enkele eerdere rechtszaken. Zo oordeelde het Hof van Cassatie enkele jaren geleden al dat de tweedeverblijverstaks van de stad Koksijde in strijd was met het gelijkheidsbeginsel en het discriminatieverbod. Twee weken geleden gaf het hof van beroep in Gent een Waals koppel gelijk in hun rechtszaak tegen de stad voor het aanslagjaar 2018.

“Er is al heel wat rechtspraak geweest die bevestigt dat de belasting discriminerend is, maar de gemeenten blijven volharden in de boosheid”, zegt November. “Daarom mobiliseren we nu alle betrokkenen om die belasting te contesteren.”

Gemeenten hebben zes maanden tijd om een antwoord te geven op het bezwaarschrift. “Als ze niet antwoorden of blijven weigeren, zullen we proberen onderhandelen”, aldus November. “Maar als dat op niets uitdraait zullen we een aantal test-rechtszaken lanceren. Op basis daarvan kunnen we dan eventueel ook dossiers van andere belastingplichtigen bij de rechter indienen.”

4 REACTIES

 1. Discriminatie?
  Als je geen tweede verblijf hebt, betaal je daar uiteraard geen belasting op… Heb je er wel een, dan betaal je er belasting op…
  Iemand die geen wagen heeft, betaalt geen verkeersbelasting… Iemand die een wagen bezit, betaalt die uiteraard wel…
  Of gaat Test-Aankoop er ook van uit dat wagenbezitters dan ook gediscrimineerd worden?
  Arm Test-Aankoop!!

 2. Les seconds résidents coûtent à la commune. Donc il faut leur facturer ces frais engendrés.
  Beaucoup plus d immondices à enlever. Personnel supplémentaire pour le contrôle sécurité plage et environs. Incivilités possibles supplémentaires à encadrer. Animations à assurer.

 3. Ik denk dat hier van discriminatie weinig sprake kan zijn. Dat de echte inwoners belastingvrij wonen volledig akkoord maar luxe mag toch een prijs hebben of niet soms?

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers