HomeKnokke-HeistBij-bordjes in Knokke-Heist en Damme kondigen start ‘Week van de bij’ aan

Bij-bordjes in Knokke-Heist en Damme kondigen start ‘Week van de bij’ aan

Als startschot van ‘De week van de bij’ op zondag 30 mei werden er op verschillende plaatsen in 14 West-Vlaamse gemeenten bij-bordjes geplaatst.

Borden met ludieke spreuken
De bij-bordjes zijn voorzien van ludieke spreuken zoals ‘Sorry voor het kruid, maar anders sterven de bijen uit’ en ‘Minder grasmachien = meer bijen zien!’. Ze geven aan dat op een welbepaalde plaats een maatregel genomen werd die bijen ten goede komt. Bv: ingezaaide bloemenmengsels in het gemeentepark Disveld in Ruiselede, een bijennestheuvel in Nieuwenhove in Oostkamp, een insectenhotel aan de begraafplaats in Beernem of een aangepast maaibeheer van de bermen in Staden. 

Actie ondernemen
Bestuivers zijn van groot belang voor onze voedselproductie en de biodiversiteit, maar hun aantal en diversiteit nemen de laatste decennia flink af. Met de borden hopen de partners hier de aandacht op te vestigen, maar tegelijkertijd een inspiratiebron te zijn voor het ruime publiek om mee actie te ondernemen. Want ook privétuinen kunnen het verschil maken.

Het Regionaal landschap Houtland, Stadlandschap West-Vlaamse hart, Inagro en de gemeente Knokke-Heist zetten zich samen met 13 steden en gemeenten in voor bijen en insecten via het Plattelands-project (PDPO) Kruisbestuivers*.

Lokale initiatieven ondersteunen
Alle deelnemende gemeenten hebben zich in 2020 geëngageerd om vanuit een gemeentelijke bijenwerkgroep een meerjarenactieplan voor bijen op te stellen. Het gaat om een samenwerking tussen besturen en hun inwoners. Deze lokale initiatieven krijgen dan ondersteuning van het project Kruisbestuivers, dat onder meer expertenadvies geeft en opleidingen voorziet voor gemeentelijke groendiensten.

De deelnemende gemeenten en steden zijn: Damme, Beernem, Oostkamp, Zedelgem, Torhout, Jabbeke, Ichtegem, Knokke-Heist, Wingene, Ruiselede, Ingelmunster, Hooglede, Staden en Moorslede.

1 REACTIE

  1. Wilde bijen zijn er zeker nodig. Een voordeel voor natuurpunt is dat de gemeenschap betaalt voor de bijen hotels en verder moeten ze alleen maar kijken maar ze moeten ook respect hebben voor de imkers die geld nog moeite sparen om de bestuiving met duizenden bijen tot een goed einde te brengen. Deze laatste worden nu verdreven uit de natuurdomeinen.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers