HomeZwinregioStad DammeDamme kiest voor waterdoorlaatbare weg

Damme kiest voor waterdoorlaatbare weg

In Damme moesten er nieuwe elektriciteitskabels en gescheiden rioleringen gelegd worden. De stad besliste om niet opnieuw beton of asfalt te leggen, maar waterdoorlatende klinkers. Zo loopt het regenwater niet meer weg via de riolering, maar kan het in de bodem doordringen, zei ingenieur Philippe Vermeulen vandaag bij Radio2: “Als het regent, dan loopt het water tussen die verbrede voeg. Die verbrede voeg wordt opgevuld met keitjes. Zo kan er geen onkruid tussen groeien en blijft het ook stevig liggen.”

Het regenwater gaat hier niet meer verloren in de riool, maar dringt door in de ondergrond. Dat is niet alleen goed voor de bomen, die hier groeien, maar het is ook goed voor het milieu. “In een stedelijke omgeving heeft dat ook een klimaatimpact. Het blijft koeler in de stad omdat het water gebufferd wordt en vanuit de bodem kan verdampen.  Ook de bomen hebben direct toegang tot zowel lucht als water. Je zal ook minder problemen hebben met uitstulpingen in de baan van boomwortels, die absoluut naar boven willen groeien”, legt ingenieur Vermeulen uit.

Eerder zijn er wel al waterdoorlaatbare opritten en parkings aangelegd, maar het is de eerste weg in Vlaanderen die op deze manier wordt vernieuwd. Waterdoorlatende straten kunnen best aangelegd worden waar er niet te vaak zwaar verkeer passeert. Over heel Vlaanderen zijn er talloze straten en wegen die zo kunnen worden heraangelegd. 

Bewerkte bron: VRT NWS / Kneistikrant

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers