13.9 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021
HomeKnokke-HeistNieuw aangeplante Zeebos is geen speel- of wandelplaats

Nieuw aangeplante Zeebos is geen speel- of wandelplaats

Op maandag 25 januari 2021 vond in het akkerland ten westen van het Duinenwatermeer in Knokke-Heist de eerste spadesteek plaats voor het aanplanten van een volledig nieuw stadsrandbos. Deze bijkomende groene long, gelegen tussen Duinenwater en Duinbergen, zal bestaan uit een echt ecologisch natuurbos in combinatie met een speelbos. Het gebied wordt doorsneden door waterlopen en wandel-, fiets en ruiterpaden. Voor de aankoop van deze gronden heeft het gemeentebestuur 3 miljoen euro voorzien. Voor de aanleg van een 50.000-tal bomen is er in het meerjarenplan voorlopig 2 miljoen euro uitgetrokken. Het stadsrandbos is een realisatie van het gemeentebestuur Knokke-Heist in nauwe samenwerking met het ontwerp- en adviesbureau Arcadis, het architectenbureau Generiek en Bos+.

De eerste realisatie van dit project is de aanplant van 4,5 hectare polderbos. Er werden al 12.400 bomen geplant om een beginnend bos te vormen. Er werd gekozen voor jong plantgoed (80 tot 120 cm hoog) in een dicht plantverband (1,5 m tussen elk boompje). Jong plantgoed wortelt beter en kan zich beter aanpassen aan de nieuwe omstandigheden dan ouder plantgoed. Daardoor komt het ook beter droge zomers door. Door het dichte plantverband ontstaat er concurrentie tussen de boompjes, waardoor ze snel de hoogte in groeien en er sneller een bosgevoel ontstaat. Het gemeentebestuur vroeg vandaag in een mededeling de velden waar er jonge boompjes werden geplant niet te betreden.

Avontuurlijk speelbos voor jongeren

In de volgende fases wordt dit ecologisch waardevol polderbos niet alleen stelselmatig verder uitgebreid maar wordt er speciaal voor onze jeugd ook een apart speelbos aangelegd met o.a. uitdagende klautertoestellen, een avontuurlijk balanceerparcours, boskamers met braamstruiken, een spannend labyrint tussen bessenstruiken en een open speelweide met wilgenhutten om zalig te verpozen. Het bos wordt doorsneden door afzonderlijke fiets-, wandel- en ruiterpaden langs rustgevende wateraders en bosvijvers.

Aanplanting gerealiseerd tegen het voorjaar van 2022

Als alles volgens plan verloopt zou de aanplant en aanleg van deze 27 hectare bos tegen het voorjaar van 2022 volledig gerealiseerd moeten zijn. Om van een echt bos te kunnen genieten zal het wel nog 20 tot 30 jaar duren eer alle bomen volgroeid zijn. De nieuwe bosrand wordt op termijn ook nog eens geflankeerd door een ecogolf met 3 x 7 holes met vijvers en duinen.

1 REACTIE

  1. Het is logisch dat een pas aangeplant bos niet geschikt is om in te ravotten. In dat geval leg je beter een soort plaats aan met boomstammen, apenbruggen, touwen en andere zaken waarop kan geravot worden, weg van jonge nieuwe aangeplante boompjes. De kinderen treft hier zeker geen enkele schuld want zij willen spelen. Dit laatste kan echter niet in een te jong bos, dat pas binnen enkele decennia deze naam echt waardig zal zijn. Daarom zou het evident zijn een speciale plek te voorzien waar het wel kan en dan nog liefst onder toezicht zodat vandalisme (meestal veroorzaakt door “grotere” puberende kinderen) verhinderd kan worden.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers