15.3 C
Knokke-Heist
5 augustus , 2021

HomeProvinciebestuurDe Kust hoopt op een mooie zomer

De Kust hoopt op een mooie zomer

Het provinciebedrijf Westtoer en de tien kustgemeenten zijn klaar voor de zomer. De toeristische sector heeft zich goed voorbereid om de gasten een aangenaam vakantiegevoel te bezorgen. “Door de versoepelde maatregelen kan de Kust herademen. Iedereen hoopt op een mooie zomer aan zee”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. ‘Welkom, veilig en comfortabel’ zijn ook deze zomer de kernwoorden.

Met uitgebreide informatie zal Westtoer de potentiële bezoeker helpen om een vakantie aan de Kust te plannen. De website van de Kust brengt een overzicht van de strand- en dijkplannen in de badplaatsen. Ook logeren, activiteiten en het openbaar vervoer komen extra aan bod.

Goede vooruitzichten voor de zomer                                                                     
Voor de kusthotels start de zomer van 2021 alvast veelbelovend: in vergelijking met 2020 zijn er nu in juni meer dan dubbel zoveel online hotelboekingen voor de maanden juli en augustus. Hierbij komt 78% uit eigen land. Dit is iets meer dan tijdens een gewone zomer (75%), maar de buurlanden vinden toch ook langzamerhand de weg terug naar de Belgische Kust. Met een gemiddelde boekingstermijn van 30 dagen vooraf is dit pas een voorlopige stand van zaken voor de kusthotels. Vorige zomer werd bijna 70% van alle hotelboekingen minder dan een maand vooraf geboekt.

Ook voor de verhuur van vakantiewoningen aan de Kust is de tendens positief. Eind mei telden de verhuurkantoren, in vergelijking met 2020, 9% meer geboekte nachten in vakantiewoningen tijdens juli en augustus. Van midden juli tot midden augustus melden de verhuurkantoren dat ze quasi volzet zijn. In de tweede helft van augustus is er nog aanbod beschikbaar. Zowel bij de Vlamingen als bij de Walen neemt het aantal geboekte nachten toe. Het aandeel buitenlanders is dit jaar beduidend lager dan de voorgaande jaren.

De kampeersector, de hotelsector en de sector van de vakantiewoningen aan de Kust onderlijnen dat reservaties vlot binnen lopen en dat de Kust nog altijd erg geapprecieerd wordt als vakantiebestemming. De toeristische sector hoopt dat de versoepelde maatregelen zorgen voor een goed zomerseizoen aan de Kust.

Stefaan Gheysen, algemeen directeur Westtoer: “Alles wijst er op dat de Kust meer dan ooit een topbestemming blijft voor de Belg. Er is hoop dat vakantiegangers uit de buurlanden stilaan op reis kunnen vertrekken naar onze Kust. Met de Triënnale Beaufort 21 als topthema mikken we meer dan ooit op een breed publiek uit binnen- en buitenland. Voordeel is dat de Beaufort duurt tot begin november en dus ook na de zomer te bezoeken is”.

Franstalige Belgen                                                                                                     De Kust is meer dan ooit een populaire vakantiebestemming voor Franstalige Belgen. In de eerste vier maanden van 2021 is het aandeel van Belgische Franstalige verblijfstoeristen met tien procentpunten gestegen (van 25 naar 35 procent). De rust, de wandelmogelijkheden, de diversiteit van de badplaatsen en de gezellige brasseries en restaurants zijn de sterke troeven. Uit onderzoek blijkt dat één op de drie Walen de voorbije drie jaar een vakantie doorbracht aan de Kust.

Plan je vakantie aan zee                                                                                    
Sedert vorig zomer is de druktebarometer op www.dekust.be ruim 2,75 miljoen keer geraadpleegd. Om (potentiële) vakantiegangers een fijn verblijf aan te bieden, zal de  Kust zich ook in de zomer van 2021 goed organiseren. De website van de Kust toont opnieuw welke richtlijnen gehanteerd worden in de badplaatsen.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “Spreiding in tijd en ruimte blijft cruciaal. We adviseren de vakantiegangers op welk moment en op welke plaats ze optimaal van de zomerse sfeer kunnen genieten.”

Via mobiele telefoondata brengt de druktebarometer permanent de situatie in elke badplaats in kaart. Elke zone krijgt een kleur van donkergroen tot oranje, afhankelijk van de drukte. Het publiek kan dit live bekijken via de website van de Kust. Op basis hiervan kunnen toeristen beslissen naar welke plaats men gaat.

Nieuw op www.dekust.be is de aandacht voor de treinen naar de Kust. In samenwerking met de NMBS en Proximus toont de barometer nu ook de drukte op aankomende treinen.

Niet altijd evidente start van 2021 voor de kustlogies                                                        
In de maanden januari tot mei 2021 noteerden de kusthotels 38% minder overnachtingen in vergelijking met 2019. Bij de hotels in de rest van West-Vlaanderen is deze daling sterker (70% of meer). Tegenover 2020 realiseren de kusthotels wel meer overnachtingen in de eerste vijf maanden. Bij de hotels in de rest van West-Vlaanderen zien we deze positieve evolutie nog niet. Met een kwart meer online boekingen dan in mei kondigt ook juni zich hoopvol aan bij de kusthotels.

Bij de B&Bs aan de Kust is de daling t.o.v. 2019 minder scherp (-11% in overnachtingen), vooral doordat de Belgen meer en ook langer verbleven. Jeugdlogies, zowel aan de Kust als in de rest van West-Vlaanderen, noteerden nog bijna geen overnachtingen in 2021.

Voor de campings en de vakantiewoningen is 2021 wel goed gestart. De verhuurkantoren noteerden 21% meer overnachtingen in de kustvakantiewoningen. De positieve trend van eind 2020 wordt dus voortgezet. Bij de kortkampeerplaatsen aan de Kust zien we een toename van 38%. Hier is het wel nog afwachten op de resultaten van de zomer die instaat voor meer dan de helft van alle overnachtingen op jaarbasis.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers