HomeKnokke-HeistDe ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park worden geringd

De ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park worden geringd

Op maandag 7 juni worden de ooievaarsjongen in het Zwin Natuur Park in Knokke-Heist geringd. Het ringwerk maakt deel uit van het wetenschappelijk onderzoek op de vogeltrek van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Dit jaar zijn er dertien bezette ooievaarsnesten geteld in het park. Op negen nesten in het natuurpark zitten in het totaal minstens 18 jongen, wat iets meer is dan vorig jaar. Ruim de helft van de nesten bevindt zich op palen, de overige zijn grote takkenplatforms in bomen. Om de jongen te ringen wordt er gewerkt met een hoogtewerker, op die manier zijn de meeste nesten bereikbaar. De jongen zullen even uit het nest gehaald worden om ze te controleren, te meten en wegen en van een officiƫle ring te voorzien.

Elk jaar probeert het Zwin Natuur Park alle jonge ooievaars in het park van een pootring te voorzien. Op de ring staat een uniek nummer dat met behulp van een verrekijker kan worden gelezen. Zo kunnen de Zwin-ooievaars op hun trektocht door vogelliefhebbers worden opgemerkt en herkend. De verzamelde gegevens zijn belangrijk voor het wetenschappelijk onderzoek rond de vogeltrek. Zo weet het park dat de oudste aanwezige geringde ooievaar een vrouwtje van 23 jaar uit Nederland is.

Naar aanleiding van het feest rond 5 jaar Zwin Natuur Park krijgen een aantal Zwinabonnees de unieke gelegenheid om het ringen ook bij te wonen.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers