HomeZeebruggeZeebrugse HavenInhuldiging vlag marine hulpschip

Inhuldiging vlag marine hulpschip

Het zeilschip Zenobe Gramme en de havenslepers van de Marine de Mier, de Wesp en de Zeemeeuw zijn officieel van vlag gewisseld tijdens een plechtigheid die onlangs in de marinebasis van Zeebrugge plaatsvond.

Het ontstaan van die nieuwe vlag dateert van oktober 2018, toen de Marine zocht naar een innovatieve manier om civiele bemanningsleden aan boord te nemen voor bepaalde opdrachten. De huidige vlag van de Marine gaf die mogelijkheid niet. Onder de nieuwe kleuren kan een militaire, civiele of gemengde bemanning varen. Dit geeft de Marine een grote flexibiliteit.

De hulpschepen van de Marine zijn niet langer oorlogsschepen maar genieten toch nog steeds soevereine immuniteit, zowel op volle zee als op de territoriale of binnenwateren. Zij zijn in eigendom van of worden uitsluitend geëxploiteerd of bevracht door het ministerie van Landsverdediging voor een regeringsdienst zonder handelsdoeleinden.

Het concept van de hulpschepen van de Marine is gebaseerd op het statuut van de Britse Royal Fleet Auxiliary (RFA). De Royal Navy maakt al honderd jaar gebruik van dergelijke RFA-schepen ter ondersteuning van haar andere schepen met een gevechtstaak om operaties op alle wereldzeeën uit te voeren. De RFA-schepen staan onder het commando van een burgerlijke kapitein-gezagvoerder en de bemanning bestaat eveneens uit burgers. Die burgers zijn echter verplicht om deel uit te maken van de Royal Navy Reserve. In het geval van oorlog of bij inzet in het kader van een gewapend conflict worden ze dan als reservisten geactiveerd

2 REACTIES

  1. Het nieuwe onderzoeksschip Belgica II heeft ook nog weinig met de marine te maken. Alleen de officieren op de brug zouden nog tot de marine behoren. Als je het schip bekijkt op internet zie je achteraan de Belgische vlag maar ik denk dat deze nieuwe vlag voor marine hulpschepen vrij recent is daar hij pas is ingehuldigd. Dit schip heeft zelfs geen “hulpschipnummer” zoals de huidige “A962” Belgica wel heeft maar zal hopelijk deze nieuwe vlag voeren. Als alles naar wens verloopt zou de Belgica II met thuishaven Zeebrugge in juni de marinebasis moeten binnenvaren en er ook verwelkomd worden door diverse overheden.

    • De definitieve oplevering van het schip in de marinebasis van Zeebrugge is veranderd van juni naar één september 2021.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers