HomeKnokke-HeistDeelgemeente KnokkeHerinrichting kruispunt Natiënlaan-Kalvekeetdijk gaat nieuwe fase in

Herinrichting kruispunt Natiënlaan-Kalvekeetdijk gaat nieuwe fase in

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de beheerder van de Vlaamse gewest-, autosnelwegen en fietspaden, werkt samen met de gemeente Knokke-Heist en AGSO Knokke-Heist op het kruispunt van de Natiënlaan (N49) met de Kalvekeetdijk. De volgende fase van deze werken start vanaf begin juli 2021. Vanaf maandag 7 juni starten de voorbereidende werken: het opbreken van de Kalvekeetdijk tussen de Natiënlaan en Kalvekeetdijk nr. 143.

Voorbereidende werken
Als voorbereiding op de nieuwe tunnelconstructie moeten alle oude kabels en leidingen verwijderd worden. Aansluitend starten de funderingswerken die noodzakelijk zijn om de uitgraving uit te voeren. Vanaf maandag 7 juni 2021 is daardoor de toegang met de wagen tot aan de woningen in de Kalvekeetdijk sterk bemoeilijkt tot onmogelijk.

Aanleg rotonde
Tijdens de eerste fase van de herinrichting werd er gewerkt op de westelijke kant van het kruispunt. Vanaf begin juli 2021 start de heraanleg van de oostelijke kant van het kruispunt. Het kruispunt zelf wordt helemaal omgevormd tot een rotonde. In het midden van de rotonde komt een ondergronds middenplein. Met fietshellingen en trappen kunnen fietsers en voetgangers langs de Natiënlaan en Kalvekeetdijk het middenplein bereiken. Op wegenenverkeer.be/kalvekeetdijk staan toekomstbeelden van de rotonde.
De werken brengen veel hinder met zich mee. Hieronder een overzicht van de impact.

Ten noorden van het kruispunt (oostkant Natiënlaan tussen Kalvekeetdijk en Colruyt)
• Ten noorden van het kruispunt worden de weg, de parkeerstroken en de fietspaden helemaal heraangelegd. Er komt een fietshelling die van Exterioo tot aan het middenplein onder de rotonde loopt.
• Vanaf begin juli starten de werken in deze zone. Vanaf dan tot eind 2021 gelden de maatregelen zoals ze hieronder staan beschreven.
• Hinder? AWV voorziet een tijdelijke toegangsweg langs de werf waarlangs alle handelszaken en huizen bereikbaar zijn. Deze toegangsweg is enkel bereikbaar via een doorsteek in de middenberm ter hoogte van Action. Je kan de toegangsweg enkel in- en uitrijden in de richting van Knokke-Heist. Wie uit de andere richting komt, keert aan de balkonrotonde aan de A11. Er komen opvallende gele borden om bezoekers de weg te wijzen naar de handelszaken.

Ten zuiden van het kruispunt (oostkant Natiënlaan van nr. 225 tot en met 251)
• In deze zone worden het wegdek, de fietspaden, de parkeerstroken en de riolering volledig vernieuwd. Aan het kruispunt komt een trap naar het middenplein.
• Vanaf begin juli starten de werken in deze zone. Vanaf dan tot eind 2021 gelden de maatregelen zoals ze hieronder staan beschreven.
• Hinder? De woningen in deze zone blijven zo lang mogelijk bereikbaar via de Natiënlaan. Wanneer dit niet mogelijk is, kan je komende van de A11 de werfzone inrijden ter hoogte van het kruispunt met de Kragendijk. Uitrijden kan enkel via een doorsteek ter hoogte van Winsol. Hier kan je enkel richting Knokke-Heist rijden. Om richting A11 te rijden, keer je verderop aan de tijdelijke rotonde.

In de Kalvekeetdijk (tussen Natiënlaan en huisnummer 210/143)
• Het wegdek en de riolering in de Kalvekeetdijk worden volledig heraangelegd. In het midden van de Kalvekeetdijk komt een helling voor fietsers naar het middenplein van de rotonde.
• De voorbereidende werken in de Kalvekeetdijk zijn nu al bezig. Midden juni start de aannemer met de effectieve werken. Vanaf dan tot eind 2021 gelden de maatregelen zoals ze hieronder staan beschreven.
• Hinder? Het oostelijk deel van de Kalvekeetdijk wordt ingericht als een grote bouwput tot aan huisnummer 210/143. Om de helling voor fietsers aan te leggen heeft de aannemer de volledige breedte van de rijweg nodig. De werfzone wordt volledig afgesloten voor autoverkeer. Van begin juli tot het einde van de werken kun je als bewoner dus niet met de wagen tot aan de woning geraken. Ook leveranciers (verhuiswagens, bouwfirma’s …) kunnen niet tot aan de woning geraken. De werfzone te voet oversteken is ook niet mogelijk, omdat er hekken rond de werf zullen staan voor de veiligheid. Je kan enkel op deze manieren tot aan de woning geraken:
■ De huizen aan de noordelijke kant (even huisnummers) zijn te voet bereikbaar via een ingang aan de Natiënlaan én aan de Kragendijk. Aan de noordelijke kant komt een smalle dienstweg, die ook door de hulpdiensten gebruikt kan worden.
■ De huizen aan zuidelijke kant (oneven huisnummers) zijn te voet bereikbaar via de Kragendijk. Er wordt voor gezorgd dat de verharding hier zo lang mogelijk blijft liggen. Op de website vind je onder ‘Actuele hinder’ een schema van de situatie in de Kalvekeetdijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers