HomeZeebruggeZeebrugse HavenKeuze voor één naam ECS startpunt verdere groei

Keuze voor één naam ECS startpunt verdere groei

ECS is klaar voor een nieuwe sprong in het Europese topsegment van supply chain logistics en intermodale transportoplossingen. “Vier jaar na de overname van 2XL is de transitie naar een eengemaakt bedrijf afgerond, ondanks de woelige situatie rond de Brexit. We profileren ons verder als handelspoort tussen de EU en het VK en zien ook elders in Europa kansen tot schaalvergroting.”

Op 22 mei 2017 geleden verrasten transport- en logistieke spelers ECS en 2XL uit Zeebrugge met het nieuws dat ze samengingen. Vier jaar later telt de combinatie 600 medewerkers in zeven landen, onder meer in Venlo en Dourges. Zij behandelen wekelijks 6.000 ladingen uit 35 landen, goed voor 400 miljoen euro omzet. De magazijnen tellen 150.000 palletplaatsen en het eigen arsenaal omvat 8.000 containers en 2.000 koelcontainers en -trailers. “Als je mij dat tien jaar geleden had verteld, dan had ik je nooit geloofd”, zegt Pieter Balcaen. Hij is met zijn echtgenote Kelly De Dijcker co-CEO van het familiebedrijf ECS.
Er is dan ook een titanenwerk geleverd. “De afgelopen vier jaar stroomlijnden we de talrijke activiteiten verspreid over diverse locaties. We tellen nu twee grote twee business units: enerzijds multimodale door-to-door logistiek en anderzijds optimalisering van supply chains. Daar kwam sinds de Brexit een derde pijler bij: douaneagentuur. We zijn immers zeer sterk op het VK georiënteerd en je mag de nieuwe administratieve verplichtingen niet onderschatten. Hiervoor rekruteerden we een tiental topmensen die in de eerste maanden van dit jaar van nul naar meer dan 15.000 douaneaangiften gingen.”

“Nu de integratie van de operationele en ondersteunende diensten succesvol afgerond is, zetten we de laatste stap: onze boodschap ‘one brand, one company’ aan de markt te vertellen. De naamkeuze van de nieuwe groep hebben we met heel veel respect besproken en afgewogen. Uiteindelijk kozen we ECS, dat als merknaam sinds 1995 een zeer goede Europese bekendheid bezit. We stapten wel af van oorspronkelijke afkorting European Container Services, want vandaag doen we veel meer dan dat. ECS is nu gewoon een letterwoord zonder meer. Als eerbetoon aan het opgebouwde merkkapitaal van 2XL houden we ‘together we excell’ als bijkomende slogan.”

70 miljoen km over het spoort

Het slot van de integratie vormt tegelijk het startpunt voor een nieuwe groeiplannen voor de komende vijf jaar. “We zullen zowel ons model voor het optimaliseren van supply chains als voor door-to-door logistiek verder uitbouwen. Op de Transportzone komt dit jaar een uitbreiding met 30 laadkaaien en we daarna plannen we een stevige uitbreiding van de spoorgebonden magazijnen in de Baron de Maerelaan.”

Het spoor is voor ECS een heldere keuze. “Wij maken het verschil met maatschappelijk verantwoord transport waarbij we zo veel mogelijk lege containers van de baan halen en zo veel mogelijk transport van de weg naar het spoor verschuiven. Ondertussen sporen we zo’n 70 miljoen kilometer per jaar of al meer dan de helft van ons totaal aantal kilometers. Dankzij het spoor stootten we tot maar liefst 80% minder CO2-uit”, besluit Pieter Balcaen.

www.ecs.be
 

TEKST: Roel Jacobus voor Ondernemers
FOTO: ECS

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers