HomeKnokke-HeistKnokke-Heist wil beter gaan communiceren rond betaalbaar wonen

Knokke-Heist wil beter gaan communiceren rond betaalbaar wonen

Onze gemeente wil inzetten op uitbreiding van het aanbod van betaalbare woningen. Centraal in deze visie daarbij is de doelgroep van jonge mensen maar ook van gezinnen. Vooral omwille van de stijgende vergrijzing en ontgroening in Knokke-Heist.

Het is de overtuiging van het college van burgemeester en schepenen dat onder andere de ontwikkeling van nieuwe woonvormen zoals Bv. kangoeroewoningen (en daaraan gekoppelde nieuwe financieringsmechanisme) daar sleutels voor kunnen zijn.

Het bestuur wil de communicatie en de dienstverlening naar de burger inzake wonen ook verruimen. Niet alleen door middel van de uitbouw van een woonloket (als eerste aanspreekpunt), maar ook met georganiseerde informatiesessies, webinars en eventueel zelfs een tentoonstelling. Hiervoor wil  het college graag samen gaan werken met Architectuurwijzer.

Architectuurwijzer is een culturele architectuurorganisatie in Vlaanderen die met veel aandacht kijkt naar wat er in onze maatschappij – binnen en buiten de provinciegrenzen – gebeurt. AW werkt aan thema’s zoals collectief, coöperatief, sociaal wonen en ijvert voor ruimtelijke kwaliteit van publieke en private projecten in Vlaanderen. Architectuurwijzer is een culturele actor die graag inspireert en in wisselwerking treedt met de praktijk, het beleid, het academisch veld en het bredere publiek. Ze vertrekken vanuit een diepgaande culturele reflectie over elk thema en maken tijdens onze publieksmomenten graag ruimte voor debat. Samen met architecten, fotografen, kunstenaars, … creëren ze ook expo’s waar mensen elkaar ontmoeten en van gedachten wisselen. Tot slot houden ze de vinger aan de pols door onze kennis regelmatig te verspreiden en te delen in artikels, podcasts of video’s over relevante architectuurprojecten via de eigen website en andere media. Voor het thema wonen vormt Architectuurwijzer een unieke partner in Vlaanderen. AW heeft reeds aangetoond over de nodige expertise te beschikken inzake ruimtelijke ontwikkeling, architectuur, collectief én coöperatief wonen en cultuur.

Hun werking sluit volgens het college sterk aan op de doelstellingen van het woonbeleidsplan van de gemeente Knokke-Heist. Deze gemeenschappelijke thema’s zorgen voor een boeiende wisselwerking. AW zal met haar expertise omtrent collectief, coöperatief en sociaal wonen de gemeente inspireren en adviseren bij gemeentelijke doelstellingen en projecten. De ervaringen uit de gemeentelijke projecten kunnen omgekeerd de kennisopbouw van Architectuurwijzer voeden. Architectuurwijzer en de gemeente kunnen ook samen een lokaal publieksmoment (of tentoonstelling) organiseren.

De samenwerkingsovereenkomst kan starten als de gemeenteraad volgende week donderdag het licht op groen zet en eindigt op 31 december 2027.

7 REACTIES

  • Inderdaad Ratje! Het is al ruim 25jaar geleden dat deze zaak van huisvesting voor jongeren de gemoederen in Knokke-Heist ontmoedigen, want zolang is het ook geleden dat ik aan wijlen Lippens gevraagd heb wat hij zal doen voor de jeugd in de gemeente hier, als antwoord kreeg ik toen en voor ik hem een antwoord kon geven ging hij over tot de dagorde van de dag.
   Zo zie ik het nu ook zo evalueren, de huidige burgervader zal waarschijnlijk niet veel veranderen aan de toestand, afwachten is de boodschap, en alles goed opvolgen, en af en toe fel reageren.

 1. Fantastisch initiatief !
  Dit is inderdaad een oud zeer.
  Zal de verjonging van K-H straks eindelijk beginnen ?

 2. ‘Betaalbaar wonen in Knokke Heist’, zou een mooie titel zijn voor een revue / satirisch toneelstuk. Vraag is alleen wie dit gaat regisseren ?

 3. Het belangrijkste is dat we de jonge mensen in onze gemeente kunnen houden want een gemeente zonder jongeren sterft letterlijk én figuurlijk. Daarom -én als het echt ernstig genomen wordt- is dit een zeer goed initiatief! Het kan een stap in de goede richting zijn voor de verjonging van onze “riante badstad” want tweede verblijvers (waar ik niets tegen heb) komen alleen als het hen past en zijn bijgevolg ook geen Knokke-Heistenaars daar hun domicilie elders ligt.

 4. In de wijk Oostwinkel (ingehuldigd in 1973 ) werden prefabwoningen voor jonge gezinnen gebouwd die niet meer mochten kosten dan 1 miljoen frank waar een gelijkaardige woning toen gauw 2,5 miljoen kostte . Er werd zelfs een lagere school gebouwd . Ook in de wijk Heulebrug dezelfde politiek .Al eens nagegaan hoeveel jonge gezinnen uit Knokke-Heist daar wonen ,bouwen of gebouwd hebben ?De meeste jonge gezinnen komen niet in aanmerking voor een sociale woning omdat hun inkomen te hoog ligt !! . Laat ons liever spreken van betaalbare woningen en die zijn er zeker voor wie gespaard heeft in plaats van te reizen .

  • Het spreekwoord “zaaien naar de zak” is inderdaad aan velen niet meer besteed maar dit gezegde zal ALTIJD EEN WAARHEID ALS EEN KOE blijven. Wie zich iets meer wil veroorloven moet inderdaad kijken of hij het al dan niet financieel aankan. Dat was vroeger zo en dat zal altijd zo blijven. Met sparen geraak je er ook wel en dit was vroeger ook zo. Wil je natuurlijk intussen nog op reis gaan, dure wagens en allerlei van de modernste en nieuwste sociale media, smartphones enz. aanschaffen moet je kiezen. Ofwel een huis kopen/bouwen, ofwel er één huren of naar plaatsen in het binnenland verhuizen waar het beterkoop is en die plaatsen bestaan maar in sommige gevallen moet je kilometers rijden om een fatsoenlijke winkel/supermarkt te bereiken.

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers