HomePolitiezone Damme/Knokke-HeistLokale Politie in stelling gebracht

Lokale Politie in stelling gebracht

De lokale politie Damme/Knokke-Heist zet de zomervakantie goed voorbereid in zodat bij overlastproblemen snel kan worden geschakeld. Het politieteam is de komende weken maximaal aanwezig in het straatbeeld en op de dijk en het strand. De politie voorziet naast de eerstelijnspolitie ook verschillende toezichtsploegen, zoals de fiets-, dijk- en strandpolitie.

“Knokke-Heist is een bruisende badplaats en trekt verschillende doelgroepen aan”, zegt korpschef Steve Desmet. “Vorige zomer waren er veel overlastproblemen met jongeren uit Brussel, Nederland en Noord-Frankrijk. Om kort op de bal te spelen, werken we opnieuw samen met de Nederlandse politie en pakken we uit met een hitteplan.”

Belgisch-Nederlandse samenwerking

Het politieteam krijgt vanaf zaterdagnacht bijstand van de Nederlandse politie te paard om overlastproblemen met Nederlandse jongeren aan te pakken. “Bij de start van de zomervakantie vertoeven traditiegetrouw veel Nederlandse jongeren in de Knokke-Heistse uitgaansbuurten”, verduidelijkt de korpschef. “Vorig jaar zorgde deze doelgroep voor veel overlast, en de samenwerking met de Nederlandse politie bleek toen een grote meerwaarde. Dankzij hun bijstand kunnen we de jongeren sneller identificeren en de gemoederen bedaren.” De Nederlandse politie te paard patrouilleert een week in Knokke-Heist en vormt een gemengde patrouille met ruiters van de Belgische Federale Politie.

Tijdens de zomervakantie duikt de Belgische cavalerie verschillende keren op in het straatbeeld. “De ruiters zijn gemakkelijk aanspreekbaar, goed zichtbaar en uitermate geschikt voor preventief toezicht op locaties zoals het strand, de duinen en fiets- en wandelpaden”, verduidelijkt Desmet.

Hitteplan

Het politieteam pakt tijdens de zomer ook uit met een hitteplan. Het plan treedt in werking als de temperaturen gevoelig stijgen. “We stellen vast dat veel jongeren uit Brussel of Noord-Frankrijk naar Knokke-Heist komen als de temperaturen boven de 27 à 28 graden gaan”, licht de korpschef toe. “Dat brengt extra overlast mee. Als het hitteplan wordt geactiveerd, dan worden alle operationele medewerkers die aan het werk zijn, geheroriënteerd in het straatbeeld met specifieke handhavingsopdrachten.”

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers