HomePolitiezone Damme/Knokke-HeistLokale politie start met gebruik van taser

Lokale politie start met gebruik van taser

De lokale politie Damme/Knokke-Heist maakt vanaf de zomervakantie gebruik van drie tasers of conducted energy weapons (CEW). Het wapen behoort tot de bijzondere bewapening van de politie en wordt enkel gedragen door medewerkers van de eerstelijnspolitie die een specifieke opleiding hebben gevolgd.

“Bij bepaalde tussenkomsten zijn een wapenstok en pepperspray onvoldoende, en het trekken van een vuurwapen een te zware maatregel”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Dankzij een taser is het mogelijk iemand kortstondig te immobiliseren en de veiligheid van zowel de politiemedewerkers, het individu als de andere burgers maximaal te waarborgen.” Het kostenplaatje bedraagt 19.076,89 euro (inclusief oefentoestellen en munitie).

Taser
Een taser of conducted energy weapon (CEW) is een less lethal-wapen. Het wapen is niet bedoeld om te doden, maar streeft een immobilisatie na van een individu met een minimaal risico op zware of dodelijke verwondingen. Een taser werkt in op het centraal zenuwstelsel waardoor kortstondig de hersenen niet meer in staat zijn om de spieren aan te sturen. Het politieteam gebruikt het wapen conform de wettelijke bepalingen. Zo kan een CEW onder meer worden ingezet in geval van wettige verdediging of bij ernstige geweldsdelicten.

1 REACTIE

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers