vrijdag, februari 23, 2024
HomeDammeSteven Desmet benoemd tot stadsschrijver van Damme

Steven Desmet benoemd tot stadsschrijver van Damme

Damme, heeft een nieuwe culturele ambassadeur verwelkomd. Op het Cultuurcafé, dat plaatsvond in de Cultuurfabriek op vrijdag 26 januari, werd aangekondigd dat Steven Desmet de nieuwe stadsschrijver van Damme zal zijn voor de komende twee jaar. Deze benoeming volgt op het afscheid van Nina Everaert, die de afgelopen twee jaar als stadsdichter diende.

Overdracht van de Rol

Het eerste cultuurcafé van 2024, deel van een reeks van vier, was het podium waarop Nina Everaert symbolisch het woord teruggaf aan de stad Damme. In een ceremoniële overdracht werd het stokje vervolgens doorgegeven aan Steven Desmet, die beloofd heeft Damme de komende twee jaar te verrijken met zijn schrijfwerk. Zijn eerste werk, getiteld ‘Thuis’, is geschreven ter gelegenheid van Gedichtendag en is nu al te lezen op de officiële website van de stad.

Achtergrond van Steven Desmet

Steven Godfried Desmet, geboren op 9 maart 1973 in Knokke, is opgegroeid in Oostkerke en heeft in Brugge gestudeerd, waar hij zijn diploma Bouwkunst Beeldende kunst behaalde. Zijn interesse in het schrijven ontwikkelde hij tijdens zijn studie Reclame/Fotografie in Antwerpen. Met zijn debuutroman ‘Piramide’ in 2005, heeft hij zich gevestigd als een bekwaam schrijver, met name in het thrillergenre. Zijn werken zoals ‘Victoria’, ‘Sacrament’ en “Verdriet, dat zijt ge”, en zijn columns getuigen van zijn scherpe pen en observatievermogen.

Reacties op de Benoeming

Burgemeester Joachim Coens sprak zijn dankbaarheid uit voor de bijdrage van Nina Everaert aan de stad met haar unieke slampoëzie. Hij gaf ook aan uit te kijken naar de bijdragen van Steven Desmet. De stad Damme heeft sinds 2007 elke twee jaar een nieuwe culturele vertegenwoordiger benoemd, met eerdere titels zoals stadsfilosoof, stadsbard en stadskunstenaars.

Toekomstige Verwachtingen

Met de toevoeging van een stadsschrijver aan hun culturele portfolio, blijft Damme haar inzet voor kunst en cultuur bevestigen. De komende twee jaar beloven een boeiende tijd te worden waarin Steven Desmet naar verwachting de stad en haar inwoners zal inspireren met zijn woorden en werken.