HomePolitiezone Damme/Knokke-Heist498 interventies na speurwerk via de politiecamera's

498 interventies na speurwerk via de politiecamera’s

Het uitgebreide cameranetwerk van de lokale politie Damme/Knokke-Heist werpt zijn vruchten af. Het politieteam rukte vorig jaar 498 keer uit voor incidenten die een cameraoperator live vaststelde en onderschepte 164 wagens dankzij de nummerplaatlezers. “Het cameranetwerk is heel waardevol bij de uitoefening van het politiewerk”, zegt woordvoerster Isolde Van Eenooghe. “Daarom rolden we het netwerk de voorbije maanden verder uit met zestien camera’s op zeven nieuwe locaties. Op tien bestaande locaties kwam er een extra camera bij. Ook het coördinatiecentrum kreeg een facelift en extra monitors om meer beelden live te projecteren.” Het kostenplaatje bedraagt in totaal 326.703,4 euro*.

De uitrol van het cameranetwerk

Het politieteam bouwt al sinds 2006 haar cameranetwerk uit. In de politiezone staan ondertussen 124 bewakingscamera’s op 62 verschillende locaties. De politie beschikt ook over twee verplaatsbare camera’s die in functie van de nood voor korte duur inzetbaar zijn. Het cameranetwerk telt eveneens 22 ANPR-camera’s en dat op sommige locaties in combinatie met trajectcontroles. In de politiezone rijden ook twee politiewagens rond die elk zijn uitgerust met drie nummerplaatlezers.

Actief cameratoezicht

Het actief cameratoezicht werpt zijn vruchten af. Vorig jaar rukte het politieteam 498 keer uit voor incidenten die de cameraoperatoren live vaststelden. Het ging hier vooral over verdachte situaties, verkeersongevallen, overlast en vechtpartijen. De beelden worden 30 dagen bewaard, waardoor de politie ook bij laattijdige aangiftes en verder onderzoek nog dossiers kon oplossen.

Dankzij de vaste nummerplaatlezers kon het politieteam vorig jaar 164 wagens onderscheppen. Er werden ook 27 onderschepte wagens inbeslaggenomen. Het ging hier vooral over niet-verzekerde en gestolen auto’s.

Diefstal luxewagens

Enkele weken geleden rolde het politieteam nog een bende op voor diefstallen van luxewagens, hoofdzakelijk van het merk Range Rover. De rechercheurs kwamen de verdachten op het spoor dankzij het cameranetwerk en een alerte collega. De cameraoperator zag na de diefstal de luxewagen passeren op de camera t.h.v. de balkonrotonde. “Stond die camera er niet dan hadden we de ploegen nooit in de juiste richting kunnen sturen en de achtervolging laten inzetten”, verduidelijkt Van Eenooghe. “De wagen is uiteindelijk gecrasht in het Oost-Vlaamse Beveren.”

Via het telefonieonderzoek en de inzet van het cameranetwerk van enkele andere politiezones kwamen ook de kompanen in beeld. Het gaat in totaal om vijf mannen met de Roemeense of Moldavische nationaliteit. De vijf zijn na drie huiszoekingen in Brussel aangehouden door de onderzoeksrechter. Ze komen ook bij verschillende internationale diefstallen van luxewagens in beeld.

*Bijkomende info

  • Kostenplaatje coördinatiecentrum: 152 968,2 euro.
  • Kostenplaatje uitbreiding cameranetwerk 173.735,20 euro.
- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers