Home Knokke-Heist KneistiTV Er komt een kunstmatige "surfpool" in Knokke-Heist

Er komt een kunstmatige “surfpool” in Knokke-Heist

Hier boven dergelijk park in Bristol (UK)

Nog voor de zomer start in onze gemeente de bouw van een groot kunstmatig meer waarop surfers golven van twee meter hoog kunnen bedwingen. De technologie komt van het Oostendse bedrijf AllWaves, dat via onze gemeente de (surf)wereld wil veroveren.

Dit was altijd al de natte droom van onze surf koning Fran Vanleenhove. Dat er dergelijk project komt in onze badstad is dus niet te verwonderen.  In het begin lag ik uren in dat water om aan ons proefmodel te timmeren. IJskoud was dat. Nu heb ik me toch maar een goede wetsuit aangeschaft’, lacht Geert Nauwelaerts tijdens een intervieuw in De Tijd. In een onderzoek loods aan de Oostendse vismijn is men vandaag reeds bezig met een aantal tests. (zie filmpje hier boven).

Op een drijvend platform heeft het bedrijf een surfbassin nagebouwd, waar golfjes in rollen en breken, die in het echt tot twee meter hoog zullen worden. De schaal is een op twintig, wat betekent dat het eindresultaat een kunstmatige surfpool van 150 meter lang op 100 meter breed moet worden, waar 80 surfers tegelijk golven kunnen bedwingen die hen tot 15 seconden surfplezier per golf moeten bezorgen.

‘15 seconden is voor veel surfers een eeuwigheid’, zegt Steven Nauwelaerts. ‘Als je 15 zulke golven in een uur kan nemen, ben je uitgeput. In de natuur moet je vaak uren of zelfs dagen wachten om zo intensief te kunnen surfen.’ De twee neven Nauwelaerts sleutelen al een paar jaar aan een technologie om kunstmatige golven op te wekken.

Het Gemeentebestuur stelt een terrein ter beschikking, levert de voorzieningen en maakt het mogelijk een wavepool van 100 meter op 100 meter uit te graven, waardoor de golftechnologie een paar jaar in het echt getest kan worden. Vanaf het najaar zouden de eerste professionele surfers er aan de slag kunnen om de kwaliteit van de golven te evalueren.

1 REACTIE

  1. Zou men eerst eens niet afwerken waaraan men bezig is? De werken aan veel straten en voetpaden geven onze gemeente de indruk één groot bouwwerk te zijn. Overal leidt dit tot omleidingen tot grote ergernis van vele bewoners die er dichtbij wonen en zien dat er in vele gevallen wel putten gegraven worden maar er niet verder gewerkt wordt. Na de Heldentorens en het Community House wordt er nu wéér eens een nieuw megaproject uit de grond gestampt. Zijn er toch soms mensen die aan een soort “grootheidswaanzin” lijden?

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers