woensdag, mei 29, 2024
HomekneistitvFor Freedom Museum viert 15-jarig bestaan met bijzondere aandacht voor "onze" oorlogsgeschiedenis

For Freedom Museum viert 15-jarig bestaan met bijzondere aandacht voor “onze” oorlogsgeschiedenis

Het For Freedom Museum in Ramskapelle, dat een indrukwekkende geschiedenis van oorlog en vrede belicht, markeert op donderdag zijn 15de verjaardag. Het museum, dat begon als een simpele oproep en uitgroeide tot een toonaangevende culturele instelling, trok vorig jaar nog 11.000 bezoekers.

Oprichters en broers Danny (75) en Freddy (66) Jones hebben aangekondigd dat ze de komende weken elke bezoeker persoonlijk gaan trakteren. “Het is een manier om onze waardering te tonen en het belang van vrijheid te benadrukken,” zegt Danny. En vroeg meteen wat onze Erik en Carlos wilden drinken, nog voor ze de reportage moesten draaien!

Het museum staat in het teken van de bezettingsjaren 1940-1944, een donkere periode die niemand in de Zwinregio en West-Zeeuws-Vlaanderen onberoerd liet. “We willen deze geschiedenis doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen, in de hoop dat dergelijk oorlogsgeweld zich nooit herhaalt,” legt Freddy uit.

Geschiedenis van een unieke collectie

Het verhaal van het For Freedom Museum is er een van passie en toewijding, waarbij de lokale geschiedenis op een interactieve manier wordt verteld. De grondslag werd gelegd in 1947 toen Dennis Jones, een Normandische veteraan, trouwde met een meisje uit Knokke-Heist. Zijn militaire uniform vormde later de eerste toevoeging aan wat nu een rijke collectie is.

Tussen 1984 en 1994 organiseerden Danny en Freddy Jones, samen met Patrick Tiersoonne, drie unieke tentoonstellingen in het Cultureel Centrum Scharpoord in Knokke-Heist. Deze evenementen legden de basis voor het huidige museum, dat officieel zijn deuren opende op 25 april 2009.

Restauratie en presentatie

Een bijzonder aspect van het museum is de manier waarop de uniformen worden gepresenteerd. Ongeveer 100 mannequins, waarvan de hoofden gemaakt zijn van was uit de jaren 1920/30, tonen de uniformen op een levensechte manier. De restauratiewerkzaamheden aan deze mannequins, uitgevoerd door Freddy Jones en mode-styliste Jacqueline Bronneberg, zijn cruciaal voor het behoud van de collectie.

“Je herstelt was met was,” legt Freddy uit. “Reparaties aan oren en neuzen worden gemaakt door druppelsgewijs vloeibare was aan te brengen en vervolgens met een koffielepel, fijne mesjes en vooral de warmte van de handen een nieuw oor of neus te boetseren.”

Ons gedacht…

Het For Freedom Museum blijft een essentieel onderdeel van de gemeenschap en biedt een diepgaand inzicht in de offers die gebracht zijn voor onze vrijheid. Het is een plek van reflectie en educatie, waar bezoekers uit alle leeftijdsgroepen kunnen leren over de prijs van vrijheid.