Home Knokke-Heist Maak een "strandbloem" als eerbetoon

Maak een “strandbloem” als eerbetoon

Een heerlijk typisch Belgische traditie zelfs cultureel erfgoed: strandbloemen maken in crêpepapier maken om ze nadien in hun strandwinkeltje te verkopen in ruil voor een handvol ‘couteaukes’.  Vandaag krijgt diezelfde strandbloem een eervolle plaats op de oprit van de woning van onze vrijdag overleden Burgemeester Graaf Leopold Lippens.

We helpen je graag op weg:

Knip het crêpepapier in lange rechthoekige stroken, wij gebruikten vellen van ong. 45 x 25 cm. Je kan in deze afmeting variëren, zolang de rechthoeken van dezelfde grootte zijn. Herhaal dit met de verschillende kleuren zodat je minstens 6 verschillende rechthoekige lagen op elkaar kunt leggen. De onderste laag maak je van het steviger floristenpapier, geknipt in hetzelfde formaat vermeld hierboven.​

Plooi alle rechthoekige stroken samen in harmonicavorm. Zorg dat de stroken even breed zijn. Eindig de stapel netjes waar hij is begonnen. Bind nu het geplooide stapeltje in het midden met ijzerdraad samen. Hou de ijzerdraad voldoende lang.

Knip alle hoeken schuin af, zo krijg je een pijl. Vouw één helft van de stapel open in een waaier en trek hierbij elk blaadje stevig naar boven toe. Herhaal dit voor de andere zijde.

Trek elk laagje voorzichtig los naar boven toe en werk mooi rondom af.

Niet de 2 zijden van het stevige floristenpapier samen.

Zoek het midden van de bloem en prik de stok erdoor. Zorg ervoor dat er nog een stukje stok boven de bloem uitsteekt. TIP: slijp de punt van de stok, zo prik je vlot door de bloem. Bind nu de ijzerdraad stevig rond de stok en kleef er een stukje tape over om het geheel nog steviger te maken.

Neem je decoratiemateriaal bij de hand, kies iets uit en bevestig het met papieren tape bovenaan de stok. Wat dacht je van een windmolentje? Knip een lange smalle strook crêpepapier in kleur naar keuze uit. Kleef de slinger rond het bovenste deel van de stok. TIP: hou de slinger vast en draai de stengel.

Decoreer nu het onderste deel van de stengel. Kleef extra blaadjes, bloempjes en ander decoratiemateriaal vast met papieren tape. Werk af met een groene slinger crêpepapier.

Personaliseer je bloem(en) met een persoonlijke boodschap en breng ze naar de Zoutelaan. Opgelet. Hou het veilig en breng de bloem(en) te voet en draag een mondmasker, hou afstand.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers