HomeZwinregioGemeente Sluis (NL)Nederlands onderzoek pleit voor 2 of meer nieuwe kerncentrales net over onze...

Nederlands onderzoek pleit voor 2 of meer nieuwe kerncentrales net over onze grens

Bij onze noorderburen laat de provincie Noord-Brabant weten dat ze de deur openzet voor de bouw van een kerncentrale. Voor haar nucleaire ambities wil ze samenwerken met Zeeland de provincie de ook onze buurgemeente Sluis omvat. De Zeeuwse gedeputeerde Jo-Annes de Bat kijkt ervan op. ,,Ik wist hier niets van.” Ook aan Vlaamse zijde is er nog geen reactie. Die zal er allicht ook komen vanuit de grensgemeenten Knokke-Heist, Damme, Maldegem…

BEKIJK HIER HET RAPPORT

Uit een studie van TNO en NRG (een producent van radio-isotopen voor medisch gebruik) over de kansen van kernenergie blijkt: Dat voor Zeeland kernenergie naast windenergie een oplossing om klimaatdoelen te halen moet worden. Eén of twee nieuwe centrales in Zeeland, mogelijk meer, is de inzet. De provincie omhelsde begin maart ook het plan van een consortium voor een thoriumcentrale, een kerncentrale met een gesmoltenzout-reactor die veiliger en duurzamer is dan een klassieke kerncentrale.  Een proefcentrale zou er in 2035 kunnen staan.

 Volgens De Bat is Borssele de ideale plek. ,,De Zeeuwse industrie vraagt om grote hoeveelheden energie en onder de bevolking is er draagvlak voor. Ik denk niet dat je kerncentrales moet neerzetten op plekken waar geen grote vraag is”, wijst de gedeputeerde naar Brabant. ,,Dan moet je die energie naar elders transporten en dat leidt alleen maar tot filevorming op het stroomnet.”

De Brabantse FVD-gedeputeerde Eric de Bie ziet echter graag een kerncentrale verrijzen. Hij benadrukt in de Nederlandse krant PZC dat die ‘minder ruimte kost dan windparken of zonneweides en weersonafhankelijke leveringszekerheid biedt’.  Dat de bouw van een kerncentrale tien tot vijftien jaar duurt, relatief duur is en dat er nog geen echte oplossing is voor radioactief afval is volgens de onderzoekers van TNO/NRG en De Bie geen reden kernenergie helemaal af te wijzen. 

4 REACTIES

  1. Het is een schande dat hier alles stiekem is gebeurd zonder zelfs de lokale overheden op de hoogte te stellen. Ze zijn wel zo slim om deze centrales dicht bij de Belgische grens te plaatsen zodat wij bij eventuele “ongelukjes” met de fall-out opgescheept zitten. Onze kerncentrales sluiten is evenwel ook een utopie daar men in de toekomst o.a. alle wagens op elektriciteit wil laten rijden. Deze elektriciteit zullen we niet bekomen van zonne-energie of van windmolens want vooral voor deze laatsten hebben we zeker in zee geen plaats genoeg daar onze territoriale wateren maar zo groot zijn als de provincie West-Vlaanderen. Voor Nederland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Frankrijk het UK en vele andere landen die zo goed als omringd zijn door de zee ligt dat helemaal anders. In deze landen en nog andere kunnen ze windmolens plaatsen naar believen maar bij ons mogen we heel het land vol plaatsen met windmolens én zonnepanelen en nog zal dit steeds onvoldoende blijken. Voor landen die niet aan de zee grenzen wordt het mogelijk nog erger.

  2. Misschien eens het artikel lezen ” CHINA STAAT MET NIEUWE KERNREACTOR MIJLENVER VOOR OP EUROPA” Meer commentaar is niet nodig . De Nederlanders zijn veel slimmer dan de Groene Belgen die dan nog verdeeld zijn in 3 regio’s .

    • Het wordt dan hoog tijd dat Europa eens bij China aanklopt om vriendelijk te vragen hoe het staat met HUN kernreactoren want met onze zonnepanelen en windmolens geraken wij nergens. Nog niet zolang geleden hebben we enkele winterweken gehad waar noch zon nog wind te bespeuren was en er dus ook zo goed of geen zonne-energie noch windenergie aangemaakt werd. Iedereen heeft wel een beetje groen bloed in de aderen (voor sommigen als het in hun “politiek kraam?” past) maar realiteitszin is ook heel belangrijk.

  3. Ik las ook in het Brugsch Handelsblad dat een bepaalde politiek partij, zonder ze bij naam te noemen, onmiddellijk uit de regering stapt als de ontmanteling van de kerncentrales er in ons land niet snel genoeg komt. Ook gascentrales zouden uit den boze zijn volgens bepaalde politici en andere natuurliefhebbers. Ik vraag me af waar we onze elektriciteit dan zullen halen zonder er een zéér dure prijs voor te betalen. Er was sprake van een samenwerking met Denemarken omtrent het aankopen van elektriciteit daar zij windmolens kunnen plaatsen zoveel ze willen met al hun kust en territoriale wateren maar dan moet een zeer lange en dure kabel worden aangelegd tussen de twee landen. Afwachten dus…

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers