HomeOnze ColumnistenOpinie: “fuck les flamands”

Opinie: “fuck les flamands”

We ontvingen van Frank Vanleenhove een reactie op de problemen met de Franstalige jongeren afgelopen weekend. We hebben als redactie beslist om zijn reactie ook als opiniestuk te plaatsen.

Eerlijk…ik heb er slecht van geslapen…op die manier weer prime time op het nationale nieuws verschijnen…dit na de Nederlandse jongeren vorige zomer, maar dan ditmaal nog met ondertitels bij…hoe komen ze erbij. Terwijl iedere franstalige in onze gemeente in elke zaak in het frans bediend wordt, alle menukaarten in het frans te lezen zijn, evenals alle mogelijke drukwerken en brochures. Deelneming aan de betrokken badkarhouders en de lokale politie die in deze tijden ook dat nog eens op hun dak krijgen.


Wij kennen een 14 jarige jongen die daar vrijdag ll. passeerde met zijn fiets en geïnterpelleerd werd: “flamand ou wallon” ? waarop hij blijkbaar verkeerd antwoordde, prompt van zijn fiets gesleurd werd, enkele rake klappen incasseerde, naar het strand getrokken werd om daar verder afgetuigd te worden tot hij een videoboodschap ingesproken had met de woorden “fuck les flamands”. Die avond was het voor die waalse jongeren blijkbaar dus te doen om zoveel mogelijk van die beelden op sociale media te plaatsen…


Hopelijk komen er in augustus geen Vlaamse tegenbetogers aanzetten.
Inderdaad het ligt aan de opvoeding, want zij komen naar de gemeente met een attitude van “le monde m’appartient”, oftewel “hier mag ik alles”. Ik heb altijd en overal voorrang of ik nu te voet, met de fiets of met de wagen ben. Ik maak geen gebruik van de fietspaden noch van de correcte parkings. Ik mag overal mijn afval achterlaten en mag ook vandaal spelen. Op mijn fiets hoeven geen lichten. In elke winkel mag ik voorsteken en ben ik de belangrijkste.


Natuurlijk mag je in geen geval iedereen over dezelfde kam scheren, ze bezoeken onze gemeente, verblijven er, houden het toerisme draaiende…en er zijn ook toppers tussen die genieten van al wat Knokke-Heist te bieden heeft, en ze genieten er gelukkig ook dankbaar van. Wellicht zat op dat moment ook het alcoholgehalte er ook voor iets tussen: wanneer ze bij de lokale horeca gaan en het loopt de spuigaten uit worden ze een halt toegeroepen en onder controle gehouden door de cafébaas die zijn verantwoordelijkheid neemt. Maar nu shoppen ze stukken goedkoper in de nachtwinkel of warenhuis, dus hebben ze meer alcohol voor hun geld en is er niemand om de rem aan te trekken.


Ik zou bij de basis beginnen: strenger optreden tegen de ouders in de eerste plaats, dan zien en voelen de jongeren dat zoiets niet kan en na enkele jaren rijden ze niet meer zonder lichten op hun fiets en allemaal op het fietspad, omdat ze zich herinneren dat de ouders daar ooit een boete voor gekregen hebben. Nu die jongeren beboeten kan natuurlijk ook maar je kan ze nooit allemaal te pakken krijgen en mama of papa betalen toch alles.


En om het even ludiek af te sluiten: na de t-shirts met “knokoise”, lopen er straks t-shirts rond met “salle flamand” of “salle flamande” ? :):):)

Hierboven kon u een opiniestuk lezen. Zelf schrijven kan natuurlijk ook. Stuur uw opiniestuk naar: redactie@kneistikrant.be

Wat is een opiniestuk?

 • Weerspiegelt de mening van de auteur
 • Subjectief
 • Al dan niet gebaseerd op feiten
 • Vrijheid van meningsuiting (verregaand beschermd, uitzondering: laster en eerroof)
 • Maatschappelijk debat aanzwengelen / sturen

5 REACTIES

 1. Prima verwoord. Ik hoop echt dat uw laatste paragraaf zich niet concretiseert, want dan vrees ik voor gevolgen.

 2. Als we de geldstromen naar die Brusselaars en Walen afsluiten zal het gedaan zijn met “fuck les flamands”. De gouden tijd van de Borinage is reeds lang voorbij. De meeste industrie in Wallonië ligt stil. Ze zien ons echter nog altijd als “untermenschen” en dat zal wel zo blijven ook want ze worden op onze wenken bedient en in de federale regering zwaaien hun ouders de plak. Toen ik als kind hielp bij een badkarhouder moesten ze op hun wenken bedient worden en rap of het was van “sale flamand” en je mocht er niet op reageren om geen klanten weg te jagen. Je kon alleen een vuist in je zak maken. Vlaanderen sta op, de tijd is méér dan gekomen!!!

 3. Misschien t-shirts drukken met “J’aime les flamandes” en ” Ik heb de walen lief” . Dat zou dan positief zijn maar nog het liefst zag ik de slogan “No drugs please” dat verstaan zowel vlaams of franstaligen en kan misschien door de ouders geschonken worden aan hun kinderen.

  • Persoonlijk heb ik ook niets tegen Walen en Brusselaars (Franstaligen). Maar het feit dat velen van hen nog altijd op ons neerkijken vind ik wraakroepend. Die slogan van u zou inderdaad niet slecht “staan” op een t-shirt van bepaalde jongeren of het nu Nederlandstaligen of Franstaligen zijn want waar vroeger veelal alleen pintjes gedronken werden horen drugs er nu precies als een soort “statussymbool” bij maar ik heb mijn twijfel dat de ouders ze zullen schenken want misschien moet er ook één of meer aan hen geschonken worden. Je kunt moeilijk beweren dat ze niet weten wat hun “kroost” allemaal uitspookt ofwel leven deze ook onder een steen zoals de “covidioten”.

 4. “Hopelijk komen er in augustus geen Vlaamse tegenbetogers aanzetten.”…Zou Frank Vanleenhove dat echt menen/geloven…
  Heb al meer Vlaamse betogingen gezien, nergens werden er baldadigheden gemeld, zelfs toen er tegenbetogers hen uitdaagden… vraag het maar eens aan de politie diensten, die werkten graag meestal nauw samen met de inrichters, weet dit uit ondervinding…

Er zijn geen reacties meer mogelijk.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers