HomeOnze ColumnistenOPINIE: Knalpot terreur, Burgemeester doe hier ook iets aan a.u.b

OPINIE: Knalpot terreur, Burgemeester doe hier ook iets aan a.u.b

Al enkele jaren is er een toenemende lawaaihinder door patsers die hun auto, motor en bromfiets hebben uitgerust met niet wettelijke knalpotsystemen. De leefbaarheid in onze straten staat onder druk.

In juni 2020 hebben 89 gezinnen op het platform van het buurtnetwerk Hoplr Knokke-Dorp deelgenomen aan een bevraging over “Leefbaarheid in onze buurt: Ban van overmatig knallende auto’s”.  87 gezinnen,  dus een flink aantal inwoners van Knokke-Dorp, ervaren dat dit de leefbaarheid in hun buurt ernstig verstoort. Volgens Hoplr was dit de topic van 2020. Vervolgens werd het gemeentebestuur hierover herhaaldelijk aangeschreven, maar er gebeurde bitter weinig.

Geenszins worden de mooie bolides die in onze stad rondrijden geviseerd, maar wel de lawaaiterroristen en snelheidsduivels. Laat dat absoluut duidelijk zijn. Men kan perfect auto- en motorliefhebber zijn zonder wetten te overtreden of inwoners, tweedeverblijvers en toeristen te storen.

Wat opvalt is dat identiek dezelfde voertuigen stil zijn en met gepruts uiterst lawaaierig worden. De ene hoor je amper en de andere moet zich doen opvallen met overmatig knallende uitlaten waar menigeen van opschrikt. Ze prutsen aan die auto’s ongeacht of het nu om een bolide of een gewone auto gaat. Sommigen gaan zelfs zo ver dat ze enkele gaten maken in het luchtfilterhuis of ze verwijderen einddempers en dat gaat dan gepaard met knallende uitlaten. Deze voertuigen zijn niet meer conform met hun keuring en gelijkvormigheidsattest voor in verkeerstelling en bijgevolg onwettig. Dit geldt trouwens ook voor motors en brommers.

En dan zijn er nog de Honda Daxen, de minibrommertjes waarvan velen ook niet reglementair uitgerust zijn. In hun land van herkomst, Japan heeft men deze brommertjes gaan ontmoedigen en zie je er geen meer rondrijden. Is het niet hypocriet dat er politieverordeningen bestaan die tweetactgrasmaaiers tijdens het toeristenseizoen verbieden, terwijl er denkbeeldige grasmaaiers (Honda Dax) niet aflatend door onze dichtbevolkte wijken rijden.

We lazen in de pers dat onze politie hier prioritair zou gaan tegen optreden. Welnu, de perceptie is dat dit niet gebeurt want deze patsers racen nog altijd onbekommerd rond, dikwijls nog met veel te hoge snelheid.  Ze maken doelloos rondjes, trekken hard op en remmen dan af om hun knalpot optimaal te laten knallen. Dat gebeurt niet allen overdag maar ook ’s avonds en ’s nachts. Hebben zij enig nut voor onze lokale economie? Neen dat hebben ze niet.

Mijnheer de Burgemeester, uw collega in Gent werkt aan een bestuurlijke inbeslagname bij overlast en verstoring van de openbare rust, weliswaar zonder in conflict te komen met hogere wetgeving. In Londen, Parijs en Rotterdam werkt men intussen met akoestische flitsers. Wat doet Knokke-Heist?

Hierboven kon u een opiniestuk lezen. Zelf schrijven kan natuurlijk ook. Stuur uw opiniestuk naar: redactie@kneistikrant.be

Wat is een opiniestuk?

  • Weerspiegelt de mening van de auteur
  • Subjectief
  • Al dan niet gebaseerd op feiten
  • Vrijheid van meningsuiting (verregaand beschermd, uitzondering: laster en eerroof)
  • Maatschappelijk debat aanzwengelen / sturen
- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers