Home Knokke-Heist Reeks #AchterDeSchermen met Bart Sarlet

Reeks #AchterDeSchermen met Bart Sarlet

Doet het nummer 050 619 619 een belletje rinkelen bij jou? Naast het Europese noodnummer 112 heeft ons politieteam een eigen alarmnummer. Dispatcher Bart Sarlet (48) is een van de stemmen die je hoort als je dit nummer belt. Op de Europese dag van het noodnummer 112 zetten we graag deze enthousiaste politie-inspecteur in de schijnwerpers.

“Bij een noodoproep telt elke seconde”

“Als dispatcher weet je nooit wat de dag brengt als je aan je dienst begint. Onze voornaamste taken zijn de telefonische oproepen en het coachen van de ploegen. Toch is dat niet alles. Wij nemen ook de onthaalfunctie gedeeltelijk op ons en bekijken de camerabeelden. Het is een variërende job die ik al 7 jaar met veel plezier doe. (glundert)

Hiervoor werkte ik 19 jaar op interventie. Ik voelde dat het tijd was voor iets nieuws. Toen mijn voorganger op pensioen ging, greep ik mijn kans. Deze job zie ik mezelf doen tot aan mijn pensioen. Het is altijd fijn om met plezier naar je werk te komen. (glimlacht) Misschien raar om te zeggen, maar het leukste aan mijn job vind ik de stressmomenten. Als dispatcher moet je de kalmte bewaren in de chaos. Dat is een uitdaging, maar je moet door het bos de bomen proberen te zien. Zeker omdat net jij de ploegen zo goed mogelijk moet aansturen.

In ons politiekorps hebben we een eigen meldkamer, wat betekent dat je rechtstreeks naar ons noodnummer kan bellen als er iets is. Dat is niet in elke politiezone het geval. Ik zie de eigen meldkamer als een groot voordeel. Wij kennen de zone uit ons hoofd. Neem nu de Haas (standbeeld in het Zwin, red.), waarvan elke collega weet waar die staat. Maar als je niet van Knokke-Heist bent, zal je niet weten waar je naartoe moet. Plus, een lokale meldkamer kan kort op de bal spelen. Bel in nood zo snel mogelijk naar 112 of het lokale alarmnummer. Bij een noodoproep telt elke seconde.”

“112” is het Europese noodnummer waarnaar mensen in nood 24 uur op 24 en 7 dagen op 7 kunnen bellen om onmiddellijk hulp te krijgen van de hulpdiensten. Het Europese alarmnummer is overal gratis. Als inwoner is het nuttig om ook het noodnummer van de lokale politie te kennen.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers