HomeZwinregioGemeente Sluis (NL)Stem je mee voor onze buren?

Stem je mee voor onze buren?

Knokke-Heist en buurgemeente Sluis werken steeds nauwer samen op diverse beleidsvlakken en voeren ook samen promotie om onze grensoverschrijdende Zwinstreek beter in de kijker te plaatsen. Zo besteedt Knokke-Heist in de volgende editie van KH-Magazine uitgebreid aandacht aan de recreatieve troeven die onze sympathieke noorderburen in de Zwinregio aanbieden. Omdat Sluis momenteel genomineerd is voor de verkiezing tot mooiste vestingstadje van Nederland, roept Knokke-Heist nu ook zijn inwoners, tweedeverblijvers en bezoekers op om via  http://bit.do/fPoeo massaal hun stem uit te brengen voor onze Zeeuws-Vlaamse buurgemeente. Deze prestigieuze eretitel zou alvast een schitterende bijkomende parel op de kroon van onze unieke en historisch waardevolle Zwinstreek zijn!    

Vestingwallen en oude stadspoorten 

Dat Sluis een vestingstadje is, blijkt vooral door de aanwezigheid van de vestingwallen en de oude stadspoorten. De stadswallen rondom Sluis hebben een cultuurhistorische waarde en is een mooi stuk natuur voor wandelaars en fietsers. Reeds in de 14e eeuw werden versterkingen aangelegd om de toen belangrijke handelsstad te beschermen. De Spanjaarden heroverden de stad in 1587 maar in 1604 werd de stad ingenomen door de troepen van Prins Maurits. Uit deze tijd stamt het grootste deel van de stadswallen. Het is prachtig wandelen over de stadswallen met zijn grachten. Onderweg passeer je de volgende stadspoorten: 

De Steenen Beer, ook wel de Westpoort of Brugse Poort genoemd.  De Steenen Beer bestond ooit uit o.a. een manschappenzaal, een wapenzaal, een wenteltrap, opslagruimte en een kruitmagazijn. 

De Waterpoort (1424). Sinds het ontstaan van Sluis tot 1572 kwam door deze poort het overtollige water uit de omgeving van Aardenburg de stad binnen. Via een sluis stond het water in verbinding met de Sluise binnenhaven en met het Zwin.   

De Zuidpoort tegenover de molen is de oude toegangspoort van Sluis. Dit is de oude toegangspoort van Sluis naar Aardenburg. Via deze poort kwam men over een lange loopbrug en ophaalbrug in het ravelijn “Vriesland”. De poort is in gebruik geweest tot 1795 en was vroeger veel groter. Rechts aan de ingang van de poort staat nog het oude poortwachtershuisje, dit is tot 1928 bewoond geweest. 

De Oostpoort die bij het voetbalveld staat, is gebouwd tussen 1424 en 1432 door Joris Lietac. De poort is volledig gerestaureerd en is werkelijk een plaatje en indrukwekkend. 

Project Verdwenen Zwinhavens 

Hoe Sluis er in de middeleeuwen werkelijk uitzag kun je vanaf 3 juli 2021 dankzij de virtual & augmented-reality technologie interactief meebeleven in het spraakmakende project Verdwenen Zwinhavens. 

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers