vrijdag, mei 3, 2024
HomeHaven / ZeebruggeBelgisch Energie-eiland, Een Pioniersproject voor onze kust

Belgisch Energie-eiland, Een Pioniersproject voor onze kust

Onze premier Alexander De Croo, Energieminister Tinne Van der Straeten en Staatssecretaris voor Economisch Herstel en Strategische Investeringen Thomas Dermine bezochten onlangs Vlissingen, waar de bouw van caissons voor het Prinses Elisabeth Eiland plaatsvindt. Dit project, een initiatief van het Belgische consortium bestaande uit DEME en Jan De Nul (TM Edison), markeert een wereldprimeur. De bouw van de eerste van 23 caissons, die deze zomer in de Noordzee zal worden ondergedompeld, is bijna voltooid.

De Omvang van het Project:

Het werk, dat begon in september 2023, heeft dagelijks ongeveer 300 werknemers op de been gebracht. Elke betonnen caisson meet indrukwekkende 57 m in lengte, 30 m in breedte en 30 m in hoogte, en weegt 22.000 ton. Het proces om één caisson te bouwen duurt ongeveer drie maanden, verdeeld over vijf fasen. De constructiefase, waarbij gebruik wordt gemaakt van glijbekisting om de muren van de caissons te vormen, voegt elke uur tien centimeter toe over een periode van ongeveer tien dagen.

Een Structuur voor de Toekomst:

De caissons zullen uiteindelijk de buitenmuren van het energie-eiland vormen. Het eiland zelf wordt gecreëerd met ongeveer 2,3 miljoen m³ zand, lokaal gewonnen. Het project wordt deels gefinancierd door het COVID-19-herstelfonds van de EU en omvat aanzienlijke Belgische en Europese steun.

Technologische en Ecologische Innovatie:

Het Prinses Elisabeth Eiland zal het eerste kunstmatige energie-eiland ter wereld zijn dat zowel gelijkstroom (HVDC) als wisselstroom (HVAC) combineert. Het zal dienen als een hub voor toekomstige interconnectoren die niet alleen stroomuitwisselingen tussen landen zullen faciliteren, maar ook verbonden zullen zijn met nieuwe offshore windparken. Dit draagt bij aan de energieonafhankelijkheid van België en bevordert de biodiversiteit rond het eiland.

Ons gedacht…

Dit project onderstreept België’s voortrekkersrol op het gebied van offshore wind en zet het land opnieuw op de kaart als een centrum van innovatie en duurzame energie. De bouw van het Prinses Elisabeth Eiland is niet alleen een technisch wonder, maar ook een toonbeeld van hoe industriële innovatie en natuurbehoud hand in hand kunnen gaan.