dinsdag, april 30, 2024
HomeHaven / ZeebruggeBelgië en Noorwegen tekenen belangrijk akkoord voor CO2-opslag

België en Noorwegen tekenen belangrijk akkoord voor CO2-opslag

België heeft samen met Noorwegen een nieuwe stap gezet in de strijd tegen klimaatverandering door een Memorandum of Understanding te ondertekenen voor het vervoer en de opslag van CO2 onder de Noorse zeebodem.

Essentie van het akkoord

De federale regering van België, samen met het Vlaams en Waals Gewest, en de Noorse regering, hebben vandaag hun handtekening gezet onder een belangrijke overeenkomst. Dit Memorandum of Understanding vergemakkelijkt het transport en de opslag van kooldioxide (CO2), voornamelijk afkomstig van industriële processen, van België naar Noorwegen.

Technologie en potentieel

De gebruikte techniek, Carbon Capture and Storage (CCS), vangt CO2 af bij de bron, transporteert het veilig, en slaat het op in onderzeese reservoirs. Deze technologie wordt gezien als essentieel om de doelstellingen van het Parijsakkoord te halen en bij te dragen aan de wereldwijde inspanningen om klimaatneutraal te worden.

Economische en ecologische voordelen

Naast milieuvoordelen, stimuleert CCS economische groei door nieuwe banen te creëren in techniek, infrastructuur en onderzoek. Projecten zoals Kairos@C in de Antwerpse haven en verschillende Waalse initiatieven tonen hoe CCS ook de industrie kan transformeren door CO2-uitstoot aanzienlijk te verminderen.

Internationale samenwerking

Het Belgisch-Noorse akkoord bouwt voort op eerdere overeenkomsten met Nederland en Denemarken, en benadrukt de rol van internationale samenwerking in klimaatactie. Het akkoord faciliteert grensoverschrijdend transport van CO2 conform het London Protocol, met duidelijke richtlijnen en vereisten voor de betrokken partijen.

Leiderschap en toekomstvisie

Staatssecretarissen Alexia Bertrand en Elisabeth Sæther benadrukten het belang van innovatie en technologische vooruitgang in het behalen van klimaatdoelen. Vlaams minister Zuhal Demir en Waals minister Philippe Henry onderstreepten ook het belang van deze technologie voor de toekomst van hun regio’s.

Ons gedacht…

Deze overeenkomst markeert een belangrijk moment voor zowel België als Noorwegen in hun gezamenlijke inspanningen om klimaatverandering tegen te gaan. Door te investeren in geavanceerde technologieën zoals CCS, kunnen we niet alleen onze milieu-impact verminderen maar ook een leidende rol spelen op het pad naar een duurzamere wereld.