zondag, mei 26, 2024
HomeHaven / ZeebruggeKwartaalcijfers Port of Antwerp-Bruges weerspiegelen weerbaarheid

Kwartaalcijfers Port of Antwerp-Bruges weerspiegelen weerbaarheid

De totale goederenoverslag van Port of Antwerp-Bruges bereikte in het eerste kwartaal van 2024 een indrukwekkende 70,4 miljoen ton, wat een stijging van 2,4% betekent ten opzichte van vorig jaar. Deze prestatie is vooral opmerkelijk gezien de aanhoudende geopolitieke en economische onzekerheden wereldwijd. Deze cijfers tonen aan dat de haven zich aanpast en floreert ondanks externe druk.

Sterke prestaties in containervervoer Na een periode van vertraging door economische onzekerheid, is de containeroverslag aanzienlijk hersteld. Maart 2024 was zelfs de beste maand voor containeroverslag sinds maart 2021, met een totale toename van 8,6% in ton en 6% in TEU (3.287.000 TEU) vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar.

Diverse segmenten tonen veerkracht

  • Het conventionele stukgoed zag een herstel van 6,9% ten opzichte van het laatste kwartaal van 2023, ondanks een jaarlijkse daling.
  • De roll-on/roll-off trafieken daalden wel met 6,9%, beïnvloed door aanhoudende congestie en lagere volumes in tweedehands auto’s en zware uitrusting.
  • De droge bulk daalde globaal met 12,1%, hoewel de meststoffen en non-ferro ertsen een sterke groei noteerden.
  • Vloeibare bulk bleef relatief stabiel met slechts een lichte daling van 0,9%.

Strategische ontwikkelingen

De haven blijft innoveren met projecten zoals de eerste methanolbunkering voor diepzeeschepen en voorbereidingen voor walstroomvoorzieningen in Zeebrugge, anticiperend op Europese regelgeving. Deze stappen zijn cruciaal om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame en efficiënte energieoplossingen.

Ons gedacht…

De recente kwartaalcijfers van Port of Antwerp-Bruges getuigen van een robuuste en veerkrachtige haven die, ondanks wereldwijde uitdagingen, niet alleen standhoudt maar ook strategisch blijft investeren in toekomstbestendige groei. Voor de Brugse regio en heel Vlaanderen blijft de haven een cruciale economische spil en een voorbeeld van duurzame innovatie.