Home Haven / Zeebrugge Port of Antwerp-Bruges geeft concessie van 25 hectare in Zeebrugge aan DP...

Port of Antwerp-Bruges geeft concessie van 25 hectare in Zeebrugge aan DP World

0
464

De havenautoriteit Port of Antwerp-Bruges heeft een ongebruikte concessie van 25 hectare in de voorhaven van Zeebrugge toegekend aan DP World. Deze ruimte, voorheen onderdeel van de ro-ro terminal van P&O Ferries, een dochteronderneming van DP World, wordt nu gerevitaliseerd om de capaciteit van de haven voor nieuwe bedrijvigheid te vergroten. CSP Zeebrugge, een andere belangrijke speler in de regio, was ook in de race voor deze concessie.

Strategische ontwikkelingen en de groei van Chinese automarkt

Deze beslissing komt op een moment dat de haven van Zeebrugge zich steeds meer profileert als een centrale speler in de auto-import uit China. Volgens Jan Coorde, terminalmanager bij P&O Ferries, past de diversificatie naar auto-import goed binnen de strategie om de service voor klanten te optimaliseren. De haven haalt sinds kort Chinese auto’s van het merk Build Your Dream (BYD) uit containers, die via estuaire vaart vanuit Antwerpen naar Zeebrugge worden vervoerd. Met de momenteel lage spotprijzen voor containers is dit een kosteneffectief alternatief voor traditionele ro-ro schepen.

Concurrentie en toekomstplannen

De terminal van P&O Ferries, die nu ook logistieke diensten ontwikkelt, is niet de enige die mikt op deze groeiende markt. CSP Zeebrugge heeft ook de ambitie uitgesproken om de leidende invoerhaven voor Chinese auto’s te worden, wat werd benadrukt tijdens de maiden call van het schip ‘OOCL Zeebrugge’. CSP plant ook de bouw van een eigen pre-delivery inspection center om zo hun capaciteiten verder uit te breiden.

Met deze recente ontwikkelingen positioneert Zeebrugge zich sterker in de wereldwijde automarkt, met name als belangrijkste toegangspoort voor de groeiende stroom van Chinese wagens naar Europa. Dit gebeurt op een moment dat de containerprijzen historisch laag zijn, wat extra kansen biedt voor de haven en haar gebruikers.

Ons gedacht…

De toewijzing van de concessie aan DP World versterkt niet alleen de positie van Zeebrugge als een cruciale speler in de internationale logistiek, maar ondersteunt ook de economische groei en werkgelegenheid in de regio. Met de strategische uitbreiding en diversificatie blijft de haven van Zeebrugge innoveren om aan de behoeften van de mondiale handel te voldoen.

NO COMMENTS