zaterdag, mei 25, 2024
HomeDammeHerita neemt beheer Sint-Janshospitaal in Damme over

Herita neemt beheer Sint-Janshospitaal in Damme over

Erfgoedorganisatie Herita, bekend van het beheer van diverse historische sites in Vlaanderen, zal voor de komende drie jaar het beheer van het historische Sint-Janshospitaal in Damme op zich nemen. Dit markeert een nieuwe fase in de bewaring en ontsluiting van dit belangrijke erfgoed.

Nieuwe Toekomst voor Historische Site Herita, de zogenoemde National Trust van Vlaanderen, heeft reeds meerdere prominente locaties zoals Fort Napoleon en Kasteel Beauvoorde onder haar hoede. Met de toevoeging van het Sint-Janshospitaal aan deze lijst benadrukt Herita haar rol in de conservatie en exploitatie van Vlaams erfgoed. De organisatie zal de komende jaren gebruiken om intensief te onderzoeken hoe de site het beste toegankelijk gemaakt kan worden voor het publiek en welke restauratiewerken noodzakelijk zijn.

  • Tijdelijke en Definitieve Invullingen: In samenwerking met Stadslab NEST wordt het Sint-Janshospitaal omgedoopt tot Herita Erfgoedlab Damme. Herita zal zowel tijdelijke invullingen ontwikkelen die de unieke verhalen van de site benadrukken, als scenario’s voorstellen voor de permanente invulling.
  • Lokale Inzet en Programmatie: Een lokale coördinator, ondersteund door ervaren collega’s van Herita en in samenwerking met de Stad Damme, zal zorgen voor een aantrekkelijke programmering om een breed publiek aan te trekken.

Kennismakingsdag en Community Betrokkenheid Een belangrijk moment voor de Damme gemeenschap wordt de kennismakingsdag op woensdag 24 april. Herita nodigt iedereen uit die interesse heeft in erfgoed en het Sint-Janshospitaal, van lokale ondernemers tot horeca-uitbaters en vrijwilligers. De dag is bedoeld om de plannen van Herita te delen en de lokale gemeenschap te betrekken bij het herontwikkelingsproces.

Conclusie Met de overname van het Sint-Janshospitaal door Herita krijgt Damme niet alleen een betrouwbare beheerder voor het historisch erfgoed, maar ook een belofte voor de revitalisatie van de site. De gemeenschap van Damme kan verwachten dat deze historische locatie zal transformeren in een levendige plek die zowel haar verleden eert als een nieuwe toekomst verwelkomt.