woensdag, mei 29, 2024
HomeDammeVallen bij ouderen: een vermijdbaar risico?

Vallen bij ouderen: een vermijdbaar risico?

Een op drie 65-plussers valt minstens een keer per jaar, een statistiek die de noodzaak benadrukt om vallen serieus te nemen en preventieve maatregelen te overwegen.

De impact van vallen Vallen is een van de grootste gevaren voor senioren, met een derde van de thuiswonende ouderen die jaarlijks ten minste één keer valt. Deze incidenten zijn niet alleen frequent maar kunnen ook ernstige fysieke en psychologische gevolgen hebben, zoals botbreuken, angst om weer te vallen en zelfs toenemende afhankelijkheid van zorg.

Oorzaken en risicofactoren Het is een misverstand dat vallen een onvermijdelijk deel van het ouder worden is. Veel voorkomende risicofactoren zijn te identificeren en aan te pakken:

  • Onveilige leefomgeving: Losliggende tapijten, slechte verlichting, en onvoldoende handgrepen in badkamers en langs trappen zijn typische gevaren.
  • Schoeisel: Onaangepast schoeisel zoals slippers of schoenen met gladde zolen verhoogt het risico.
  • Fysieke beperkingen: Verminderd evenwicht, afgenomen spierkracht en beperkte mobiliteit maken het moeilijker om stabiel te blijven.
  • Voeding: Ondervoeding of een gebrek aan essentiële voedingsstoffen kan leiden tot zwakte en een verminderde fysieke functie.

Preventieve strategieën Preventie van vallen kan worden bereikt door meerdere aanpassingen en interventies:

  1. Veilig maken van de woning: Installeer voldoende verlichting en veiligheidsrails, en verwijder struikelgevaren.
  2. Aangepast schoeisel: Draag schoenen die goed passen en een anti-slip zool hebben.
  3. Lichaamsbeweging: Regelmatige activiteiten zoals Tai Chi of eenvoudige krachtoefeningen kunnen evenwicht en spierkracht verbeteren.
  4. Gezonde voeding: Een evenwichtig dieet rijk aan calcium en vitamine D ondersteunt botgezondheid.

Ons gedacht… Het is essentieel om bewust te zijn van de risico’s van vallen en actief stappen te ondernemen om deze te verminderen. Door de omgeving aan te passen, geschikt schoeisel te dragen en de algehele gezondheid te verbeteren, kunnen ouderen een actiever en veiliger leven leiden. Dit alles draagt bij aan het verminderen van de kans op vallen, waardoor ouderen langer zelfstandig en met meer vertrouwen kunnen wonen.