zaterdag, mei 25, 2024
HomeKnokke-HeistHet Eerste Ooievaarsjong van 2024 is Geboren in het Zwin Natuur Park

Het Eerste Ooievaarsjong van 2024 is Geboren in het Zwin Natuur Park

In het Zwin Natuur Park is gisteren het eerste ooievaarsjong van 2024 gespot. Dit vroege kuiken, geboren aan de iconische ooievaarstoren, markeert een opmerkelijke start van het broedseizoen, dat dit jaar eerder lijkt te beginnen dan gewoonlijk.

Een Verrassend Vroege Start

Normaal gesproken verwelkomt het Zwin zijn ooievaarsjongen pas tegen eind april of begin mei. Echter, door de zachte winter lijkt de natuur zijn kalender te hebben aangepast. Dit unieke fenomeen heeft al geleid tot de geboorte van het eerste jong en met de verwachting van nog meer geboortes in de komende dagen, staat het park op het punt een levendige broedperiode tegemoet te gaan.

Ontdek het Zwin

Het Zwin, vaak beschreven als de ‘internationale luchthaven voor vogels’, biedt een boeiende mix van interactieve tentoonstellingen en directe natuurervaringen. Bezoekers kunnen zich verdiepen in de rijke vogel- en plantenrijkdom via het bezoekerscentrum of het avontuurlijke huttenparcours verkennen. Voor de echte natuurliefhebbers is er de mogelijkheid om op blote voeten door de Zwinvlakte te wandelen of vanuit het kijkcentrum de activiteiten op het broedeiland gade te slaan.

Bescherming en Observatie

Jonge ooievaars zijn bij geboorte slechts twaalf centimeter groot en wegen ongeveer 70 gram. Ze blijven de eerste levensweken beschut onder de vleugels van de ouders, veilig en warm. Na ongeveer twee maanden zijn ze volgroeid en klaar om tegen begin augustus de grote trek naar het zuiden te beginnen.

Vier het Leven

Om deze bijzondere tijd van het jaar te vieren, organiseert het Zwin van 18 tot 20 mei een groot geboortefeest. Een ideale gelegenheid voor bezoekers om de nieuwe generatie ooievaars te bewonderen en de natuur op zijn best te ervaren.

Beste Bezoektijden

Hoewel het Zwin het hele jaar door de moeite waard is, biedt elk seizoen unieke kansen om verschillende dieren en planten te observeren. Het park biedt gedetailleerde overzichten op basis van seizoenen en soorten, waardoor bezoekers kunnen plannen wat ze het beste kunnen zien en wanneer.