HomeKnokke-HeistMondmaskers die in zee belanden blijven er tot 450 jaar

Mondmaskers die in zee belanden blijven er tot 450 jaar

Mondmaskers, helaas belanden ze nog te veel op straat, op het strand of in de duinen van Knokke-Heist. Daar kunnen ze 450 jaar aanwezig blijven. Bovendien vormen ze een gevaar voor dieren die de maskers als voedsel aanzien of erin verstrikt geraken. Daarom: verlies je mondmasker niet, waar je ook bent! De zee begint bij jezelf.

Plastic zakjes, flessen, sigarettenpeuken … het probleem van afval in zee is gekend. Vandaag duiken ook mondmaskers op, niet alleen als zwerfvuil op straat, maar ook in zee. Via de wind, beekjes en rivieren komen ze daar terecht. Ontdek hier heel wat tips om te vermijden dat al dit afval in zee terechtkomt. 

We hebben allemaal een band met de zee. Ze regelt ons klimaat door CO2 op te nemen en voorziet ons van zuurstof, vis, schaal- en schelpdieren, zout, zand, windenergie en nog zo veel meer. Daarnaast vormt ze een ware bron van rust en ontspanning. De Noordzee herbergt ook verrassend veel leven: meer dan 2.000 dieren en planten, van de zeeanemoon, het zeepaardje en de garnaal tot de zeehond, de bruinvis en vele soorten algen.

Miljoenen tonnen afval

Jammer genoeg belandt er elk jaar wereldwijd gemiddeld 8 miljoen ton plastic afval in zee, dit is elke minuut een volle vrachtwagen afval. Dit afval is afkomstig van activiteiten zowel op zee als op land. Zwerfvuil van op land kan via riolen, waterlopen, waterzuiveringsinstallaties, of gewoon door de wind in zee terechtkomen. Zelfs mondmaskers en wegwerphandschoenen belanden vandaag vaak in de zee. Plastics blijven tot 450 jaar aanwezig, en de kleine fragmenten verdwijnen zelfs nooit helemaal. Dit heeft heel wat negatieve gevolgen voor zeedieren die dit afval als voedsel aanzien of erin verstrikt geraken.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers