HomeKnokke-HeistPlots wil horeca aan de kust toch dicht blijven?

Plots wil horeca aan de kust toch dicht blijven?

Het overgrote deel van de horeca-uitbaters aan de kust is van mening veranderd: ze willen niet meer dat hun terrassen opengaan tijdens de paasvakantie. De burgemeesters willen net wél dat de terrassen geopend worden. Dat bleek uit een rondvraag woensdag morgen bij Radio 2.

Het is al een paar weken aan de gang: de vraag van de kustburgemeesters en horeca-uitbaters om hun terrassen open te doen tijdens de paasvakantie. Omdat ze dan de toeristen meer kunnen spreiden en ook meer toiletten hebben. 

De kustburgemeesters blijven bij hun vraag en zullen toch een heropening van de horecaterrassen vragen tijdens de paasvakantie. Dat zegt de voorzitter van de kustburgemeesters, Dirk De fauw, na overleg tussen de burgemeesters en de horecasector waarop ook burgemeester Piet De Groote on-line aanwezig was.

Redelijk wat horeca-uitbaters waren eerst ook gewonnen voor het idee. Maar wat dan met de collega’s die geen terras hebben? Of als het slecht weer is en er toch niemand zit? Dat maakte dat er geen eenduidigheid was.

Gisteren was er een vergadering met heel wat horeca-uitbaters aan de kust. Bart Boelens: “We hebben gezien dat het merendeel van de uitbaters zekerheid wil. Als we in de paasvakantie opengaan, moet er zekerheid zijn dat de rest van de horeca op 1 mei kan opengaan.” 

“Maar als we de cijfers nu zien, kunnen we die zekerheid niet geven. En dan vindt de overgrote meerderheid het beter dat de volledige horeca, zowel binnen als buiten, kan opengaan op 1 mei. Anders riskeren we tegen dan alles te moeten sluiten omdat de cijfers slecht zijn: dat wil niemand!”

Naast de heropening van de terrassen willen de kustburgemeesters ook nieuwe raamverkopers toelaten. Daarover is een gouverneursbesluit genomen. Zo zouden bijvoorbeeld strandbars in Blankenberge raamverkoop kunnen organiseren op voorwaarde dat de consumpties niet ter plaatse worden opgedronken. De verkoop van alcoholische dranken is dan wel nog verboden.

Verder vragen de burgemeesters financiële ondersteuning van de overheid voor de extra kosten die de kustgemeenten moeten maken voor signalisatie, monitoring van drukte, extra toiletten en het opruimen van afval. 

De kustburgemeesters zullen de voorstellen bundelen en overmaken aan het Overlegcomité. De eindbeslissing over de horecaterrassen ligt bij dat Overlegcomité.

3 REACTIES

  1. Ik droom van de opening van de Horeca en heb begrip voor de touristen, maar… De Horeca heeft groot gelijk. Het is unfair t.o.v. de zaken die geen terras hebben. Ze staan wel op het randje van een faillissement, maar wat gaan ze hiermee extra verdienen? Wat na de Paasvacantie? Dat de overheid er iets anders op vindt om touristen tegen te houden. “Everybody has to bite the bullet!” Of is de overheid benauwd voor een revolutie?

  2. Nog erger zij de huidige covid-19 besmettingen en ziekenhuisopnames. In een week tijd zijn de besmettingen met bijna 30% gestegen. Ik vrees dat we voor wat de paasvakantie betreft terug naar af zullen moeten voor wat eventuele versoepelingen betreft anders krijgen we een derde golf en misschien wel een lockdown. In dat geval zullen we al blij mogen zijn dat we nog de zomer nog zonder kleerscheuren kunnen halen. In 2020 hadden we nog een dikke twee zorgeloze maanden. Dit jaar kunnen we er, als er niet drastisch ingegrepen wordt, misschien geen hebben. Als de vaccinaties aan dit tempo doorgaan zijn we trouwens binnen een anderhalf jaar nog niet allemaal ingeënt.

  3. Enkele burgemeesters zijn vragende partij om de terrassen te openen. Hun hoofdreden is dat er geen toiletten genoeg zijn voor een massa volk. Is het dan niet de plicht van de overheid om voor mobiele toiletten te zorgen. Als je en terrassen en toiletten hebt lok je nog meer mensen naar de kust. Dan hoor ik Tommelein van Oostende weer klagen omdat er overvolle treinen naar zijn stad komen. Zo is het altijd iets.
    Dus de oplossing is geen terrassen en geen extra toiletten dan hebben wij als bewoners ook de kans om in onze eigen woonplaats buiten te komen zonder gevaar te lopen op besmetting door het binnenlands geweld dat naar de kust komt. Dan kunnen onze inwoners die studeren of werken ook de trein nemen van of naar werk of school(kot).
    Tijdens de lockdown vorig jaar konden we tenminste nog buiten komen.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers