zaterdag, mei 25, 2024
HomeKnokke-HeistVroegemorgenwandeling in de Zwinduinen met Natuurexploratie: een symfonie van zangvogels bij dageraad

Vroegemorgenwandeling in de Zwinduinen met Natuurexploratie: een symfonie van zangvogels bij dageraad

Op zondag 28 april 2024 organiseert Natuurexploratie een niet te missen vroegemorgenwandeling in het prachtige natuurreservaat De Zwinduinen te Knokke-Het Zoute. Natuurliefhebbers worden uitgenodigd om samen met de gidsen Patrick Demaecker en Brigitte Van Nieuwenhuyse de ontwakende natuur te verkennen. Deze unieke ervaring begint om stipt 6 uur ’s ochtends aan het Oosthoekplein.

Wat kun je verwachten? Tijdens deze serene ochtendtocht wordt de stilte van de vroege uurtjes gevuld met de betoverende zang van diverse vogelsoorten. Deelnemers kunnen genieten van het melodieus concert van de nachtegaal, die zijn aanwezigheid kenbaar maakt zodra het pad door de dichtere struwelen van de buitenduinen wordt betreden. Daarnaast zijn er andere prominente vocalisten zoals de roodborst, winterkoning, mezen en vinkachtigen die een aanzwellend orkest vormen naarmate de ochtend vordert.

April is een cruciale tijd voor vogels in het gebied; vele zomergasten zijn al gearriveerd en zijn druk bezig met het afbakenen van hun territoria. Zeldzamere soorten zoals de zwartkop, sprinkhaanzanger, en de zomertortel – die steeds zeldzamer wordt – zijn ook te horen. Bovendien maken doortrekkende soorten zoals de zwartkopmeeuw, tapuit en purperreiger ook deel uit van dit natuurspektakel.

Praktische informatie Deelnemers worden aangeraden om een verrekijker en eventueel een loep mee te nemen. Afhankelijk van de weersomstandigheden zijn laarzen ook aanbevolen. Voorinschrijving is verplicht en moet uiterlijk de dag voor de wandeling voor 22:00 uur voltooid zijn via www.natuurexploratie.be. Leden van Natuurexploratie kunnen gratis deelnemen, terwijl de kosten voor niet-leden €2,50 per persoon of maximaal €5,00 per gezin bedragen. Kinderen onder de 12 jaar kunnen gratis deelnemen.

Ons gedacht… Deze vroegemorgenwandeling is een unieke kans om de rijke avifauna van De Zwinduinen te ervaren terwijl de natuur ontwaakt. Een moment van puur genieten voor elke natuurliefhebber en een prachtige manier om de dag te beginnen. Mis deze bijzondere kans niet om getuige te zijn van een natuurlijk concert dat elk jaar maar eenmaal zo intens beleefd kan worden.