HomeKnokke-HeistDubbeltentoonstelling over schaapherders in de Zwinstreek

Dubbeltentoonstelling over schaapherders in de Zwinstreek

Van 3 april tot en met 24 mei 2021 kan je in Knokke-Heist de dubbeltentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ bezoeken. Geschiedenisfanaten kunnen in museum Sincfala terecht, natuurliefhebbers in het Zwin Natuur Park. Initiatiefnemer is Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG). In de Collectie Bulskampveld bewaart CAG een unieke herdershut uit 1930.

Al meer dan duizend jaar zijn herders actief in de Zwinstreek. Er zijn echter weinig tastbare sporen van de aanwezigheid van schaapherders in de regio. Een zeldzaam overblijfsel is de kavane, een houten herdershut, uit de Collectie Bulskampveld. De hut werd in de jaren 1930 gebruikt door Gustaaf Voet, herder in dienst bij schapenboer Vandepitte in Knokke. Naar aanleiding van dit unieke stuk ging Centrum Agrarische Geschiedenis (CAG), beheerder van de Collectie Bulskampveld, op zoek naar sporen van herders in en rond het Zwin, van vroeger tot nu. “Schapenteelt was eeuwenlang de enige mogelijke vorm van landbouw in de streek. De schapenbegrazing zorgde voor een open landschap. Om vandaag te voorkomen dat de schorren en dijken in bosachtig gebied veranderen, blijven schapen belangrijk. Ze zorgen voor meer biodiversiteit,” vertelt Griet Frère, publieksmedewerker bij CAG. In de tentoonstelling ‘Herders in de Zwinstreek’ verkennen de bezoekers voor het eerst het landschap en de geschiedenis van de regio in de voetsporen van herders en hun schapen.
‘Herders in de Zwinstreek’ bestaat uit twee delen. In museum Sincfala neem je een duik in de geschiedenis van de schaapherders van vroeger tot nu in de Zwinstreek. Touchscreens, voorwerpen en getuigenissen brengen het verhaal van de herders tot leven. Uniek zijn de dagboeken van herders Roger Declerq (1920-2007) uit Damme en Jacobus Maertens (1851-1930) uit Knokke. In het Zwin Natuur Park ligt de focus op de invloed van de herders op het landschap en de natuur. Aan de hand van een unieke reeks oude en recente foto’s ga je op pad met herders langs de Zwinvlakte, de omringende dijken, de Kleyne Vlakte en de Damse vaart. De recente foto’s zijn van de hand van de bekende natuurfotograaf Misjel Decleer.
Op beide locaties kan je een replica van de kavane op ware schaal bewonderen. In museum Sincfala vormt de kavane zelfs het decor voor enkele gezinsvertellingen op zondagnamiddag. Extra activiteiten zijn ook voorzien tijdens het Erfgoedweekend, 24 en 25 april 2021, in samenwerking met Agentschap Natuur & Bos. Je kan een avondwandeling maken in de sporen van een herder of schaapjes tellen tijdens een demonstratie schapendrijven op de Nieuwe Zwin-dijk. Alle activiteiten vinden buiten plaats. De vertellingen en wandelingen worden per contactbubbel georganiseerd.
 
Ook het bezoek aan beide tentoonstellingen kan veilig verlopen door op voorhand te reserveren. In Sincfala heb je de volledige exporuimte voor je coronabubbel. Om de touchscreens aan te raken, krijg je een speciale pen. In het Zwin Natuur Park wordt de expo in openlucht getoond, aan het begin van het park. Via de ErfgoedApp gebruik je je smartphone als audioguide.
- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers