HomeKnokke-HeistNieuwe koepelvereniging Kustcampings vzw voorgesteld

Nieuwe koepelvereniging Kustcampings vzw voorgesteld

De nieuwe netwerkorganisatie brengt kampeerondernemers aan de Kust samen en wil de sector extra promoten. “Met doelgerichte acties zal de vzw Kustcampings de belangen van de ondernemers behartigen en werken aan een duurzame toekomst”, aldus voorzitter Charlotte Deseins. De Kust telt 100 uitbatingen van terreinlogies die goed zijn voor een totale jaarlijkse omzet van circa 200 miljoen euro.

Zuhal Demir, Vlaams minister van toerisme: “De afgelopen maanden beleefden de Vlamingen hun vakantie massaal in het groen of aan het strand. Die trend zet zich ook dit jaar door. En dit is goed nieuws voor de kampeersector, want voor liefhebbers van een vakantie in de natuur is geen enkele logiesvorm zo geschikt als een camping.  Bij het woord ‘camping’ denken we nog te vaak alleen aan jongeren die hun eerste vakanties doen met de tent. Maar het tegendeel is waar. Campings anno 2021 zijn moderne en kwaliteitsvolle logies die voor iedereen wat wils bieden. Vlaanderen kan terecht fier zijn op een divers en kwaliteitsvol logiesaanbod.  En dat is mee te danken aan de vele campings die we tellen”.

Het provinciebedrijf Westtoer onderlijnt de impact van de kampeersector aan de Kust. De 100 uitbatingen zijn goed voor 25.272 plaatsen. Elke kustgemeente telt minstens drie uitbaters van terreinlogies, met uitzondering van Zeebrugge. Middelkerke-Westende, Bredene en De Haan-Wenduine omvatten ongeveer 75 procent van alle kampeerplaatsen.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “De campings aan de Kust presenteren meer dan ooit een eigentijds aanbod en zijn een belangrijk onderdeel van het hedendaags kusttoerisme. Terreinlogies staan in voor 18 procent van alle verblijfstoeristen aan de Kust”.

In 2019 bleven ongeveer 1 miljoen gasten overnachten op een terreinlogies aan de Kust en samen genereerden ze 4,9 miljoen overnachtingen. Van die 1 miljoen gasten verbleven 123.000 gasten op een kortkampeerplaats en 877.000 gasten kozen voor een lange termijn kampeerplaats. Circa 60 procent van de vakantiegangers op de kortkampeerplaatsen komt uit eigen land. De belangrijkste buitenlandse markten zijn Duitsland en Nederland met respectievelijk 14 procent en 9 procent van alle kampeerders aan de Kust.

Gemeenschappelijke noden                                                                                          

Het bestuur van Kustcampings vzw bestaat uit Charlotte Deseins (Camping Eureka-Bloemenduin in Koksijde), Parcifal Coeman (Holiday Village in Knokke-Heist), Sabine Vanwynsberghe (Kampeerverblijfpark Zandpolder in Bredene), Bram Vlamynck (Camping en Camperpark Westende) en Els Casier (Camping Veld & Duin in Bredene).

“De koepelvereniging wil een verbindende factor zijn tussen bedrijven die heel divers zijn en toch veel gemeenschappelijke noden hebben. Oplossingen rond duurzaamheid zijn een belangrijk thema. De belangen van onze sector worden al ruim 50 jaar zeer degelijk behartigd door de beroepsorganisatie Recread. Onze nieuwe vereniging zal vooral regionale accenten benadrukken”, aldus voorzitter Charlotte Deseins.

- Advertisment -

Lees ook dit

Recente reactie van onze lezers