woensdag, mei 29, 2024
HomeZoute.StyleFam. Lippens vergroot kapitaal Futerro met 5 miljoen voor uitbreiding in bioplastics

Fam. Lippens vergroot kapitaal Futerro met 5 miljoen voor uitbreiding in bioplastics

Het Belgische bedrijf Futerro van de Familie Lippens, bekend als een belangrijke speler op de markt van bioplastics, verhoogt zijn kapitaal met 5 miljoen euro tot een totaal van 14 miljoen euro. Deze stap ondersteunt hun ambitieuze uitbreidingsplannen.

Futerro, gevestigd in België, staat wereldwijd bekend als de op één na grootste producent van bioplastics, vervaardigd uit tarwezetmeel. Het bedrijf richt zich op het produceren van afbreekbare verpakkingen die vrij zijn van petroleumderivaten. Recentelijk kondigde Futerro aan dat het samen met de Franse suikergroep Tereos een nieuwe faciliteit zal opzetten in Normandië. Hier zal jaarlijks 150.000 ton dextrose geproduceerd worden, wat essentieel is voor hun toekomstige bioraffinaderij in dezelfde regio. Deze raffinaderij zal zich specialiseren in het omzetten van deze dextrose naar recycleerbare en industrieel composteerbare kunststof.

Belangrijke aandeelhouders en uitbreiding

De aandeelhoudersstructuur van Futerro omvat prominente namen zoals de beursgenoteerde holding Bois Sauvage, die een belang van 19% heeft, waarvan ongeveer de helft direct en de rest indirect via het Belgische Galactic. Galactic zelf heeft een meerderheidsbelang van 77,2% in Futerro en valt onder de holding Finasucre van de familie Lippens, die ook direct 12,5% van de aandelen van Futerro in handen heeft. De betrokkenheid van de familie Lippens, bekend als traditionele suikerproducenten, onderstreept hun transitie naar duurzame industrieën.

Internationale Groei en Lokale Impact

In 2020 zette Futerro in samenwerking met een lokale partner een grote stap door een fabriek met een capaciteit van 100.000 ton in China te openen. Dit heeft hen geholpen de status van op één na grootste PLA-producent ter wereld te bereiken. Met een verwachte omzet van ongeveer 150 miljoen euro dit jaar, blijft het bedrijf zijn wereldwijde voetafdruk uitbreiden. De nieuwe vestiging in Normandië zal naar verwachting tegen 2027 de grootste en enige producent van PLA in Europa worden, met een geplande jaarproductie van 75.000 ton. Dit zal niet alleen ongeveer 250 directe banen creëren, maar ook 900 indirecte banen.

Futerro heeft 26,5 hectare grond aangekocht in Port-Jérôme-sur-Seine (Lillebonne), Normandië, waar de nieuwe bioraffinaderij zal worden gebouwd. Tereos zal 30 miljoen euro investeren om zijn productie- en opslagcapaciteiten te vergroten, inclusief de aanleg van een leiding tussen de twee locaties. De bouw van de fabriek is gepland om in 2025 te beginnen, met industriële activiteiten die in 2027 starten.