zondag, mei 26, 2024
HomeSluisGroene telefooncel verzamelt levenslessen van 60-plussers

Groene telefooncel verzamelt levenslessen van 60-plussers

In Middelburg, een deelgemeente van Sluis, stond twee weken lang een groene telefooncel waar 60-plussers adviezen konden inspreken over hoe je gezond en gelukkig oud kunt worden. Dit initiatief van de Zeeuwse Zorg Connectie (ZZC) bracht zowel waardevolle inzichten als enkele uitdagingen met zich mee.

Doel van het Project

De telefooncel was geplaatst met de bedoeling om oudere inwoners van Middelburg hun levenservaringen te laten delen. Loes Kievitbosch, de kartrekker van de campagne en gedragsdeskundige, legt uit: “Heel veel adviezen gaan over naasten, dus dat ze de mensen om hun heen heel belangrijk vinden”. Kievitbosch benadrukt het belang van deze bijdragen en hoe het uitspreken van adviezen kan leiden tot gedragsverandering, een bekend fenomeen in de gedragspsychologie.

Uitdagingen en Vandalisme

Hoewel de intentie van de telefooncel positief was, bracht de locatie in het uitgaansgebied op zaterdagavond enkele problemen met zich mee. Het hokje werd ook gebruikt voor minder serieuze boodschappen en heeft lichte schade opgelopen door graffiti. Ondanks deze tegenslagen ziet Kievitbosch nog steeds de waarde van het project: “Van de honderd ingezonden boodschappen is ongeveer een derde bruikbaar.”

Verspreiding van Adviezen

Om de verzamelde levenslessen toegankelijk te maken, worden deze op Facebook gepubliceerd. Dit biedt een platform voor zowel de deelnemers als andere geïnteresseerden om van de adviezen te leren en deze te delen.

Wat volgt?

Na het succes en de leerzame momenten in Middelburg wordt de telefooncel morgen verwijderd en naar Tholen gebracht. Er staat ook een soortgelijk initiatief gepland in Sluis zelf in de komende weken.

Dit project toont aan hoe gemeenschapsgerichte initiatieven, ondanks enkele hindernissen, waardevolle inzichten kunnen leveren die bijdragen aan het welzijn van ouderen.