zaterdag, mei 25, 2024
HomeKnokke-HeistKnokke-Heist Transformeert Straatbeeld met Duurzaam Groenbeleid

Knokke-Heist Transformeert Straatbeeld met Duurzaam Groenbeleid

Knokke-Heist, ooit versierd met enkel rode geraniums, staat nu stilaan bekend om zijn strategisch en duurzaam groenbeleid. Het stedelijk groenbeleid heeft een significante transformatie ondergaan, gericht op duurzaamheid en ecologisch beheer. We worden weer de riante tuin aan de Noordzee.

Historische Groenomzetting

Vroeger werd het stadsbeeld van Knokke-Heist gedomineerd door rode geraniums, die elk jaar opnieuw aangeplant moesten worden. Wijlen burgemeester Leopold Lippens hield hier koppig tientallen jaren aan vast. Maar dit beperkte niet alleen de biodiversiteit maar was ook economisch en ecologisch minder voordelig. In recente jaren is er echter een verschuiving naar duurzamere groenopties zoals vaste planten en groenblijvende heesters. Deze planten, zoals prachtkaars en olijfwilg, hoeven niet jaarlijks vervangen te worden, waardoor ze dieper kunnen inwortelen en beter bestand zijn tegen droge periodes.

Voordelen van Groenblijvende Heesters

De nieuwe beplanting biedt talrijke voordelen:

  • Verhoogde sierwaarde gedurende het hele jaar.
  • Verbeterde luchtkwaliteit door fijnstofopvang.
  • Versterkte biodiversiteit, waardoor lokale fauna zoals bijen en vogels profiteren.

Strategische Plaatsingen

Er is 1397 m² aan bloembollen vervangen door vaste planten op strategische locaties zoals rotondes en grasbermen, waaronder de turborotonde bij het station van Knokke en het Europaplein in Duinbergen. Deze aanpak vermindert de noodzaak voor frequent onderhoud en verhoogt de veiligheid voor groendienstmedewerkers.

Innovatieve Bodembehandelingen

De gemeente heeft ook geïnvesteerd in duurzame bodemoplossingen zoals lava-daktuinsubstraat, wat de waterretentie verbetert en de bodemgezondheid bevordert. Daarnaast wordt boomschors gebruikt als natuurlijke onkruidbestrijding, wat bijdraagt aan het verminderen van het gebruik van pesticiden.

Herziening van het Bomenbeleid

Het vernieuwde bomenplan omvat het planten van geschikte boomsoorten zoals steeneiken, die beter bestand zijn tegen het lokale klimaat en minder onderhoud vereisen. Deze aanpak zorgt voor een gezonder, robuuster stadsbeeld.

Langetermijnvisie

Deze groeninnovaties zijn onderdeel van een langetermijnvisie gericht op duurzaamheid en ecologische verantwoordelijkheid, waarmee Knokke-Heist zijn positie als groene en leefbare stad verstevigt.

Ons gedacht…

De transformatie in Knokke-Heist van traditionele jaarlijkse beplanting naar een duurzaam, meerjarig groenlandschap getuigt van een doordachte en ecologisch verantwoorde aanpak. Dit beleid markeert een nieuwe fase in het stedelijk groenbeheer, waarbij esthetiek hand in hand gaat met ecologische en economische duurzaamheid.

1 REACTIE

  1. De aangelegde grasperkjes op de dijk/voetpad ter hoogte van de Baai van Heist liggen er schandalig bij : nog nooit onderhouden. Ooit meldde ik dat aan de Groendienst en kreeg als antwoord : ‘ Niet onze bevoegdheid maar die van de Maritieme Dienst Oostende . Probleem opgelost voor hen , helaas niet voor ons ! Er werd dus duidelijk geen contact genomen om dat aan de Maritieme Dienst te melden !!!
    Als je dan ziet dat er gisteren en vandaag 10 mensen de Ovonde aan de Delhaize aan het onderhouden waren … ( meestal om de 3 weken … ) .
    Is er een mogelijkheid om foto’s toe te voegen ?