Home Zwinregio Zeebrugge Kustloodsen moeten hun acties meteen stopzetten en doen dat ook

Kustloodsen moeten hun acties meteen stopzetten en doen dat ook

Reeds bijna drie weken voert het kustloodsenkorps een rust- en stiptheidsactie. Dit resulteerde in ondertussen meer dan 1000 uur vertraging bij in- en uitgaande schepen in de haven van Zeebrugge en een enorme economische, financiële en reputatieschade voor de getroffen havenbedrijven. Apzi – Voka West-Vlaanderen dringt erop aan dat de kustloodsen hun acties meteen stopzetten en dat de betrokken vakorganisaties, het agentschap MDK en bevoegd minister Lydia Peeters het dossier snel deblokkeren. 

NET BINNEN:

De kustloodsen stoppen met onmiddellijke ingang de stiptheidsacties die op 30 oktober van start gingen. Dat meldt het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust dinsdagavond. De verschillende partijen zijn tot een akkoord gekomen, klinkt het. De kustloodsen zetten naar aanleiding van het akkoord hun stiptheidsacties met onmiddellijke ingang stop. Er worden inspanningen geleverd om de huidige hinder aan de scheepvaart spoedig weg te werken, aldus het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust. “Alle partijen betreuren de impact van de acties maar benadrukken de goodwill die aanwezig was om tot een gezamenlijke oplossing te komen zodat de continuïteit van de dienstverlening kan verzekerd worden.”

Het dossier draait om toekomstige aanwervingen van bijkomende loodsen (wat gezien de groeiende trafieken essentieel is voor de kusthavens) en om het specifieke statuut dat deze loodsen zullen hebben. De gesprekken slepen echter aan, en ondertussen verstrengen bepaalde bonden zelfs de acties, met nog meer schade tot gevolg. Deze situatie is voor de havenbedrijven onaanvaardbaar. 

“Elke minuut dat deze actie nog langer duurt is een minuut te veel”, aldus Marc Adriansens, voorzitter Apzi – Voka West-Vlaanderen. “Zo kan het echt niet verder. In de komende uren moet er absoluut een oplossing uit de bus komen. In vergelijking met de andere Vlaamse havens betalen wij nu reeds disproportioneel veel voor het beloodsen van een schip vanop zee tot in de haven van Zeebrugge. Dit zorgt ervoor dat onze rederijen niets minder dan een perfecte service en kwaliteit verwachten. Als return krijgen wij vertragingen die op bijna 20 dagen tijd opgelopen zijn tot meer dan 1000 uur. Hier moet meteen een einde aan komen.” 

Bert Mons, gedelegeerd bestuurder Voka West-Vlaanderen, beaamt deze stelling. “De kostprijs voor de bedrijven loopt in de miljoenen euro’s. Rederijen en klanten verliezen het vertrouwen in de haven van Zeebrugge. De gevolgschade en het reputatieverlies wordt stilaan onmetelijk. In deze coronatijden kunnen wij dergelijke acties missen als kiespijn. Wij roepen alle betrokken partijen op om vandaag nog tot een oplossing te komen en het conflict niet verder te laten escaleren.”
 


FOTO: H. Claeys

1 REACTIE

  1. Dit is zeer goed nieuws voor de haven. De havens hebben het in deze coronatijd al erg moeilijk om uit de rode cijfers te blijven. Als je dan schepen die voor de Zeebrugge bestemd zijn aan je neus voorbij ziet varen naar een andere haven is dit allesbehalve constructief en hoopgevend. Het was de hoogste tijd dat er een compromis gevonden werd.

Comments are closed.

- Advertisment -

Lees ook dit

Het Weer in Knokke-Heist en de Zwinregio

Vandaag zijn er 's ochtends nog enkele korte opklaringen, al snel wordt het betrokken maar het blijft droog tot de avond. Matig tot goed...

Geen reclame meer voor “Light ART”

Het festival “Light ART” start nu zaterdag. Dat is het moment waarop er voor de eerste keer weer shoppers naar onze gemeente zullen komen....

socialehulp@knokke-heist.be blijf dus niet zitten met je vraag

De coronacrisis treft ons hard. Jouw situatie is daardoor misschien veranderd. Misschien kan je al dan niet tijdelijk niet meer aan de slag? Of...

Sportoase Duinenwater weer open met protocol

De toelating om de activiteiten deels opnieuw te activeren kwam vroeger dan verwacht maar verheugt ons omdat het een erkenning is van de regering...

Recente reactie van onze lezers