vrijdag, februari 23, 2024
HomeDammeAfscheid van Nina Everaert als Stadsdichter van Damme, Welkom aan Stadsschrijver Steven...

Afscheid van Nina Everaert als Stadsdichter van Damme, Welkom aan Stadsschrijver Steven Desmet

Damme, een stad die bekendstaat om haar culturele rijkdom en literaire tradities, nam afgelopen vrijdag officieel afscheid van stadsdichter Nina Everaert. Everaert heeft twee jaar lang de harten van de Damse bevolking geraakt met haar poëtische talent. Tijdens de ceremonie werd ook Steven Desmet geïntroduceerd als de nieuwe stadsschrijver voor de komende twee jaar.

Een Era van Poëzie en Creativiteit

Sinds 2007 heeft de gemeente Damme het initiatief genomen om elke twee jaar een nieuwe stadsdichter aan te stellen. Dit initiatief is bedoeld om de inwoners van Damme te inspireren en te betrekken bij de wereld van poëzie. De stadsdichter heeft als taak om belangrijke lokale gebeurtenissen en sentimenten te vangen in woorden, waardoor een unieke band met de gemeenschap wordt gecreëerd.

Nina Everaert heeft deze rol met verve vervuld. Haar gedichten waren een spiegel van het dagelijks leven en de gevoelens van de Damse bevolking. Met haar afscheid laat zij een blijvende indruk achter op de stad.

Steven Desmet: De Nieuwe Stem van Damme

Op Gedichtendag 2024 werd Steven Godfried Desmet voorgesteld als de nieuwe stadsschrijver van Damme. Geboren op 9 maart 1973 in Knokke, groeide hij op in een hecht gezin in Damme (Oostkerke). Zijn achtergrond en verbondenheid met de stad maken hem de perfecte kandidaat om de rol van stadsdichter op zich te nemen.

Desmet deelde zijn eerste werk, getiteld ‘Thuis’, tijdens de introductieceremonie. Dit gedicht symboliseert niet alleen zijn persoonlijke connectie met de stad maar ook zijn visie om de poëzie dichter bij de mensen te brengen.

Op Ontdekking naar Meer Poëzie in Damme

Met de aanstelling van Steven Desmet als stadsschrijver opent Damme een nieuw hoofdstuk in haar literaire geschiedenis. De stad nodigt inwoners en bezoekers uit om samen op ontdekking te gaan naar de rijkdom van poëzie. Dit initiatief benadrukt de inzet van Damme om kunst en cultuur toegankelijk te maken voor iedereen.

In de komende twee jaar kunnen we verwachten dat Desmet, net als zijn voorganger, de stad zal verrijken met woorden die resoneren met de hartslag van Damme. Zijn pen zal de kleine en grote momenten in het leven van de Damsenaren vastleggen, waarmee hij de traditie van de stadsdichter in Damme voortzet.

Thuis

Ik heb hier nog gewandeld,
aan het geparfumeerde water.

In de verte de stemmen
van mijn ouders.

Deze stad is oppermachtig,
oude glorie weerspiegelt zich op natte stenen.

Ik zie het aan de knotwilgen,
eeuwenoud gegiechel van bejaarde takken.

Deze plek slorpt mijn sentiment op,
geluk en tranen op een gure januaridag.

Ik wandel, strompel,
luister naar het stoute geluid van stilte.

Mijn klein en stil verleden.
De stad zegt niets.

In regen en woeste wind,
het leven glinstert mild.

Ik ben bijna thuis.

Ontdek meer over de Damse stadsdichters, huidige stadsschrijver Steven Desmet maar geniet bovenal van nog meer poëzie in Damme