dinsdag, april 16, 2024
HomeKnokke-HeistEekhoornbruggen en Amfibieëntunnels: Nieuwe Stappen in de Bescherming van de Lokale Biodiversiteit

Eekhoornbruggen en Amfibieëntunnels: Nieuwe Stappen in de Bescherming van de Lokale Biodiversiteit

In een markante stap naar ecologische vooruitgang heeft het gemeentebestuur in nauwe samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos een belangrijke innovatie geïntroduceerd in de Eikenlaan, nabij de wijk Oosthoek. De eerste “eekhoornbrug” is een feit, een initiatief dat belooft de lokale fauna veiliger te maken. Dit ingenieuze ecoduct, gecreëerd door een stevig touw op minstens 5 meter hoogte tussen twee bomen te spannen, vormt een veilige oversteek voor de rode eekhoornpopulatie van het Konings- en Blinckaertbos. Deze voorziening stelt onze pluizige vrienden in staat hun voedselzoektochten naar eikels, kastanjes, en diverse noten voort te zetten zonder de gevaren van de weg te trotseren.

Meer dan Alleen Eekhoorns

De introductie van deze eekhoornbrug biedt echter niet alleen voordelen voor de eekhoorns. Het gemeentebestuur hoopt dat de rosse pluimstaarten snel de voordelen van deze eco-infrastructuur zullen ontdekken. Daarnaast is de brug ook toegankelijk voor andere bosbewoners zoals boom- en steenmarters, bos-, woel-, en eikelmuizen. Dit initiatief kan een significante impact hebben op de lokale biodiversiteit. Mocht dit experiment succesvol blijken, dan staan er plannen klaar om de investering in dergelijke ecoducten uit te breiden.

Uitbreiding naar Amfibieëninfrastructuur

De ecologische inspanningen stoppen hier niet. In het kader van toekomstige herinrichtingen van de Bos-Eiken- en Blinckaertlaan, overweegt de gemeente om ook geleidingsinfrastructuur voor amfibieën te implementeren. Dit zou inclusief drie specifieke tunnels voor amfibieën zijn om de jaarlijkse trek van padden, groene en bruine kikkers, en salamanders naar hun paringspoelen te faciliteren. Dit fenomeen, dat zich elk jaar voordoet, onderstreept de noodzaak van veilige passages voor onze amfibische vrienden.

Deze initiatieven tonen aan hoe lokale besturen en natuurorganisaties samen kunnen werken aan oplossingen die de biodiversiteit ondersteunen en de veiligheid van onze wilde dieren vergroten. Door innovatieve maatregelen zoals de eekhoornbrug en toekomstige amfibieëntunnels, wordt een belangrijke stap gezet naar het harmonieus samenleven van mens en natuur.