zondag, april 14, 2024
HomeDammeFranse man riskeert 30 maanden cel voor betrokkenheid bij auto-oplichtingsbende

Franse man riskeert 30 maanden cel voor betrokkenheid bij auto-oplichtingsbende

In een recente rechtszaak die de aandacht heeft gevangen, staat een 26-jarige Fransman, Braidi S., terecht in de Brugse rechtbank voor zijn deelname aan een internationale bende die zich specialiseerde in de oplichting van tweedehandswagen verkopers. De zaak, die zich uitstrekt over een periode tussen juli 2021 en augustus 2023, belicht een doortrapte vorm van bedrog waarbij minstens 33 gevallen van oplichting zijn gedocumenteerd, hoewel autoriteiten suggereren dat het werkelijke aantal slachtoffers hoger ligt.

De modus operandi van de bende was even eenvoudig als effectief. Ze zochten online naar advertenties van luxueuze tweedehandsauto’s en namen contact op met de verkopers via WhatsApp. Met behulp van vervalste overschrijvingsbewijzen overtuigden ze de verkopers ervan dat de betaling was voldaan, waarna een takeldienst de auto kwam ophalen. Tegen de tijd dat de verkopers het bedrog ontdekten, was de bende al lang en breed verdwenen met de voertuigen.

Het onderzoek naar de bende nam een aanvang na een specifiek incident in Damme, waarbij Braidi S. al snel geïdentificeerd werd als een sleutelfiguur binnen de operatie. Als chauffeur was hij verantwoordelijk voor het ophalen van de auto’s bij de takeldiensten. Opmerkelijk was dat op zijn mobiele telefoon bewijsmateriaal werd gevonden, waaronder foto’s van autopapieren en connecties met een neef in Frankrijk die voor soortgelijke misdrijven was aangehouden.

Tijdens de rechtszaak bekende Braidi S. dat hij voor de bende had gewerkt, aangetrokken door het gemakkelijke geld, hoewel hij beweerde onwetend te zijn van de criminele intenties achter de operatie. Zijn verdediging benadrukte zijn analfabetisme als bewijs van zijn beperkte rol. Desondanks eiste de procureur, Saskia Schepens, een celstraf van 30 maanden.

De uitspraak van deze zaak, die op 10 april verwacht wordt, houdt de lokale gemeenschap in spanning. Het onderstreept de groeiende zorg over de veiligheid en betrouwbaarheid van online handelsplatformen en de noodzaak voor zowel kopers als verkopers om waakzaam te blijven tegen dergelijke geavanceerde vormen van fraude.