vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistLuxe of Last? Prijzen Schieten Omhoog!

Luxe of Last? Prijzen Schieten Omhoog!

Onze gemeente staat bekend omwille exclusiviteit en charme. Maar recente cijfers uit de Kustbarometer van de Federatie van het Notariaat (Fednot) tonen een scherpe stijging in de vastgoedprijzen, met een recordtoename voor appartementen aan de dijk. Terwijl dit nieuws voor sommigen een teken van welvaart en succes kan zijn, brengt het voor anderen zorgen over betaalbaarheid en toegankelijkheid met zich mee.

De Cijfers Spreken Boekdelen

In 2023 zijn de prijzen voor een appartement aan de dijk in onze deelgemeente Knokke ongekend gestegen met 49%, tot een gemiddelde kostprijs van maar liefst 1,4 miljoen euro. Deze stijging overtreft ruimschoots de gemiddelde prijstoename langs de hele Vlaamse kust, die 14% bedraagt, met een gemiddelde prijs van bijna 400.000 euro voor een dijkappartement.

De vastgoedmarkt langs de kust laat een gemengd beeld zien: ondanks een daling van het aantal verkopen met bijna 20% ten opzichte van 2022, een iets grotere daling dan het Vlaamse gemiddelde, zijn de prijzen overal gestegen. Het gemiddelde appartement aan de kust kost nu 318.446 euro, een toename van 7%.

Trends en Oorzaken

Volgens Bart Van Opstal, woordvoerder van Fednot, is na een koopgolf in de coronajaren nu een afkoeling van de markt waarneembaar, met 1.467 minder verkopen dan in 2022. Deze trend wijst op een verschuiving in de vastgoedmarkt, waarbij de nadruk ligt op kwaliteit boven kwantiteit.

De verschillen tussen de deelgemeenten zijn aanzienlijk. In Knokke-Heist oversteeg de gemiddelde prijs voor het eerst de 700.000 euro, terwijl in onze andere deelgemeente Heist een appartement aan de dijk nu voor het eerst meer dan 600.000 euro kost, een stijging van 17%. Deze prijzen contrasteren sterk met de meer betaalbare opties in Middelkerke en De Panne, waar de prijzen rond de 234.000 euro liggen.

Reflectie en Toekomstvisie

De vraag rijst wat deze ontwikkelingen betekenen voor de lokale bevolking en de toegankelijkheid van wonen. Terwijl sommigen de luxe en exclusiviteit van Knokke-Heist kunnen blijven genieten, zullen anderen zich misschien moeten heroriënteren naar meer betaalbare alternatieven.

1 REACTIE

  1. Het vastgoedbeleid (zo goed als uitsluitend op maat van de vastgoedsector en vermogende senioren) doet me denken aan een piramidespel. Misschien even vlug kijken op Immoweb hoeveel panden er nu te koop staan in Knokke-Heist en nog blijft men bijbouwen terwijl er een steeds grotere wordende groep mensen op zoek is naar een betaalbare woning, een complete mismatch dus.
    Aangezien betaalbaar wonen in Knokke-Heist waarschijnlijk het thema zal worden bij de lokale verkiezingen, is het aan de diverse partijen om zich daar helder in te profileren, uiteraard vooral die ene partij die al decennialang aan de macht is, wat gaan zij uit de mouw schudden, of is het nog maar eens geklets uit de nek ingefluisterd door dure reclamebureaus?

    heroriënteren? komt neer op verhuizen ver weg van Knokke-Heist!