vrijdag, april 19, 2024
HomeKnokke-HeistTriënnale Beaufort Brengt Kunst en Kust Samen in Knokke-Heist en Zeebrugge

Triënnale Beaufort Brengt Kunst en Kust Samen in Knokke-Heist en Zeebrugge

De kustregio van West-Vlaanderen, met Knokke-Heist en Zeebrugge voorop, transformeert opnieuw tot een bruisend artistiek landschap met de achtste editie van Triënnale Beaufort, die loopt van 27 maart tot 3 november 2024. Onder de bezielende leiding van curator Els Wuyts worden 18 uitzonderlijke kunstwerken tentoongesteld, verspreid over de deelnemende kustgemeenten. Dit jaar staat ‘Fabric of Life’ centraal, een metafoor die de onzichtbare maar onmiskenbare verbindingen tussen ons en onze omgeving verkent.

Een Kunstzinnige Reis Langs de Kust

Beaufort24 nodigt ditmaal bezoekers uit voor een unieke kunstbeleving, die de kustlijn in een ander licht stelt. Els Wuyts benadrukt hoe de geselecteerde locaties dienen als canvas voor verhalen en legendes, soms historisch, soms actueel, die door de kunstwerken tot leven worden gewekt. Van monumentale sculpturen tot intieme installaties, elke creatie biedt meerdere perspectieven en nodigt uit tot reflectie en ontdekking.

Een Nieuw Perspectief op de Kust

Met een nadruk op toegankelijkheid en kwaliteit, strekt de tentoonstelling zich dit jaar verder landinwaarts uit, langs de kusttramroute. Deze beweging verbindt diverse kustelementen – van havenzones en markten tot duinen en parken – en creëert zo een doorlopende dialoog tussen de kunstwerken, de omgeving en de bezoekers.

Innovatie en Traditie Hand in Hand

Naast de tijdelijke kunstwerken, zal Beaufort24 acht nieuwe permanente werken introduceren, waarmee het Beaufort Beeldenpark uitgebreid wordt naar 50 stukken. Deze mix van binnenlandse en internationale kunstenaars belichaamt de dynamische en diverse geest van het evenement.

Ontdek Beaufort24 in Knokke-Heist en Zeebrugge

Knokke-Heist en Zeebrugge huisvesten enkele van de meest opmerkelijke werken van deze editie. In Zeebrugge betovert Monika Sosnowska’s ‘Façade’ in het Sint-Donaaspark, terwijl in Knokke-Heist Richard Deacon’s ‘N/E/W/S’ en Lucie Lanzini’s ‘Trouble Sea’ te bewonderen zijn. Deze kunstwerken beloven niet alleen visueel te imponeren, maar ook tot diepgaande gesprekken en nieuwe inzichten te inspireren.

Beaufort24: Meer dan Kunst

De Triënnale is niet alleen een tentoonstelling; het is een uitnodiging om de Belgische kust op een vernieuwende manier te ervaren. Met fietsroutes, wandeltochten en de kusttram als gids, is Beaufort24 een avontuur voor alle leeftijden. De bezoekersgids, verkrijgbaar bij elk toerismekantoor langs de kust voor slechts €2, biedt een schat aan informatie over de kunstwerken, de kunstenaars en hun inspiratiebronnen.

Een Oproep aan Alle Kunstliefhebbers

Westtoer en de Provincie West-Vlaanderen nodigen u uit om deel te nemen aan deze unieke culturele ervaring. Beaufort24 belooft niet alleen een verrijking voor het artistieke landschap van de kust, maar ook een impuls voor het toerisme en de lokale gemeenschap. Mis deze kans niet om de kust vanuit een nieuw perspectief te ontdekken.