vrijdag, april 19, 2024
HomeDammeWeg met de oude bieb, leve de nieuwe: Damse jeugd zwaait jeugdbibliotheek...

Weg met de oude bieb, leve de nieuwe: Damse jeugd zwaait jeugdbibliotheek uit met creatieve chaos

In Damme is het feest, en niet zomaar een feestje. De jaarlijkse Jeugdboekenmaand kick-off was dit keer een heuse knalfuif, met een twist die het hart sneller doet kloppen. Stel je voor: de vloer van de bibliotheek in Sijsele, niet langer een plek om stilletjes door boeken te bladeren, maar een gigantisch canvas waar de jeugd zich kon uitleven. Een afscheid in stijl van de jeugdafdeling, die binnenkort een make-over krijgt.

Een canvas als vloer: vaarwel zeggen was nog nooit zo leuk

Het Startfeest van de Jeugdboekenmaand, een traditie die iedere Dammenaar kent, had dit jaar een extra laagje. Naast de vertrouwde gezelligheid, met een speelpretbed dat elk kinderhart sneller doet kloppen en de geur van vers gebakken pannenkoeken die in de lucht hangt, was er dit jaar iets bijzonders. De kids en tieners mochten de vloer onder handen nemen. Geïnspireerd door de boeken om hen heen, veranderde de bibliotheekvloer in een kleurrijk spektakel.

Meer dan boeken alleen

Burgemeester Joachim Coens verwoordde het treffend: “Het startfeest laat zien dat een bibliotheek zoveel meer is dan een verzameling boeken. Het is een plek waar je je fantasie de vrije loop kunt laten gaan.” En als we de beelden van het feest mogen geloven, hebben de jonge Dammenaars dat advies ter harte genomen.

Wat brengt de toekomst?

Met de renovatie in het vooruitzicht staat de bibliotheek van Damme aan de vooravond van een nieuw tijdperk. De openbare procedure voor de renovatiewerken moet nog starten, dus een exacte datum voor de make-over is nog niet geprikt. Maar één ding is zeker: de nieuwe jeugdbibliotheek belooft een plek te worden waar verbeelding en creativiteit hand in hand gaan.

Zo zie je maar, afscheid nemen bestaat wel, maar in Damme doen ze het op een manier die iedereen bijblijft. Het wachten is nu op de onthulling van de vernieuwde jeugdbibliotheek. Zal het net zo’n creatief walhalla worden als deze laatste uitspatting belooft? De tijd zal het leren!