zaterdag, mei 25, 2024
HomeHaven / ZeebruggeZeebrugse haven krijgt 3,2 miljoen euro voor milieuvriendelijke walstroominstallatie

Zeebrugse haven krijgt 3,2 miljoen euro voor milieuvriendelijke walstroominstallatie

De Port of Antwerp-Bruges ontvangt een Europese subsidie van 3,2 miljoen euro om een walstroominstallatie voor cruiseschepen in Zeebrugge te ontwikkelen. Deze ontwikkeling, gepland voor 2026, maakt het mogelijk voor cruiseschepen om groene elektriciteit te gebruiken tijdens hun verblijf in de haven, vier jaar voordat Europese regelgeving dit verplicht stelt.

Europese Erkenning voor Duurzame Initiatieven

De cruiseterminal aan de Zweedse Kaai in Zeebrugge, uitgebaat door het Havenbedrijf zelf, is gekozen als de locatie voor deze innovatieve installatie. Het project, ingediend binnen het EU-programma Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF) van de Connecting Europe Facility, onderstreept de ambitie van Port of Antwerp-Bruges om de energietransitie in de maritieme sector te versnellen.

Vermindering van Milieu-impact

Cruiseschepen, die traditioneel veel energie verbruiken en emissies uitstoten terwijl ze aan de kade liggen, kunnen dankzij de nieuwe walstroominstallatie overschakelen op groene elektriciteit. Dit elimineert de noodzaak voor het gebruik van dieselgeneratoren, waardoor zowel emissies als geluidsoverlast drastisch verminderen.

Vooruitstrevend in de Sector

Met deze stap loopt Port of Antwerp-Bruges vooruit op Europese regelgeving die vanaf 2030 dergelijke maatregelen verplicht stelt. Dirk De fauw, ondervoorzitter van de Raad van Bestuur van Port of Antwerp-Bruges, benadrukt dat deze subsidie een erkenning is voor de voortrekkersrol die het havenbedrijf speelt in de energietransitie binnen de maritieme sector.

Rob Smeets, Chief Operations Officer, wijst op de reeds bestaande inspanningen van de haven op het gebied van duurzaamheid, zoals het beschikbaar stellen van duurzamere brandstoffen zoals methanol en LNG voor schepen.

Ons gedacht…

De ontwikkeling van de walstroominstallatie in Zeebrugge is een belangrijke stap voorwaarts in het verminderen van de milieu-impact van cruiseschepen en het versnellen van de energietransitie in de maritieme sector. Deze subsidie onderstreept het leiderschap en de toewijding van Port of Antwerp-Bruges aan duurzaamheid en innovatie.

Deze ontwikkeling weerspiegelt de ambitie van de Port of Antwerp-Bruges om de energietransitie in de maritieme sector te leiden en de impact van cruiseschepen op het milieu significant te verminderen.