zaterdag, april 20, 2024
HomeKnokke-HeistHet Zwin Pronkt met Prestigieuze "UNESCO" Erkenning

Het Zwin Pronkt met Prestigieuze “UNESCO” Erkenning

De Schelde Delta, inclusief parels zoals het Zwin Natuurpark en de Zwinpolders bij Damme, is nu officieel bekroond met het UNESCO Global Geopark label. Dit huzarenstukje erkent het Schelde estuarium als een geologisch, cultureel en landschappelijk juweel, waardoor het gebied nu schittert naast wereldwonderen zoals de vulkanische stranden van Lanzarote en de Colca Canyon in Peru binnen het internationale UNESCO Global Geopark Network.

Een Landschap Gevormd door Water

De Schelde Delta onderscheidt zich wereldwijd door de unieke interactie tussen mens en water, waar samenwerking en confrontatie het landschap vormgeven. Deze delicate balans tussen noodzaak en natuurlijke harmonie verdient de erkenning en bescherming die de Geoparkstatus met zich meebrengt.

Samenwerking Zonder Grenzen

Een indrukwekkende samenwerking tussen vijf provincies, meer dan zestig gemeenten, kennisinstituten en toeristische organisaties ligt aan de basis van deze succesvolle aanvraag. Met de Provincie West-Vlaanderen als een van de drijvende krachten, illustreert dit initiatief hoe publiek-private en internationale samenwerking tot grootse resultaten kan leiden.

Beleef de Zwinstreek

Het Zwin Natuur Park dient als poort naar de wondere wereld van de Schelde Delta. Het gebied, dat leeft op het ritme van eb en vloed, biedt unieke ervaringen zoals het blotevoetenpad. Samen met de historische Zwinpolders vormt dit de kroonjuwelen van West-Vlaanderen binnen het Geopark.

Een Verhaal van 50 Miljoen Jaar

Het Geopark vertelt een episch verhaal van bodembewegingen, zeespiegelveranderingen, en de invloed van mens en natuur door de millennia heen. Van de Deltawerken tot turfwinning, elke laag van het landschap heeft zijn eigen verhaal.

Een Boost voor Wetenschap en Toerisme

De UNESCO-status werpt een internationaal spotlicht op het geologisch erfgoed van het gebied, bevordert onderzoek en duurzaam toerisme, en opent deuren naar Europese financiering. Het belang van educatie en het behoud van lokale tradities staan centraal in de visie van UNESCO.

Verken het Zelf

Grijp de komende paasvakantie aan om dit unieke landschap zelf te ervaren. Ontdek de rijkdom van de Schelde Delta via talrijke wandel- en fietsroutes. Bezoek scheldedelta.eu/nl/ontdek-unesco-global-geopark voor meer informatie en laat je inspireren door de schoonheid van dit UNESCO Global Geopark.