Home Cultuur Triënnale Beaufort: Een Nieuwe Visie op Kunst en Kust

Triënnale Beaufort: Een Nieuwe Visie op Kunst en Kust

0
271
  •  

De achtste editie van Triënnale Beaufort, onder de vleugels van curator Els Wuyts, brengt een frisse blik op kunst in de openbare ruimte langs de Belgische kust. Met 18 unieke kunstwerken, verdeeld over elke deelnemende kustgemeente, verkent Beaufort24 het thema ‘Fabric of Life’, waarbij kunst, natuur, en gemeenschap samensmelten. Deze editie, lopende van 27 maart tot 3 november 2024, belooft een verrijkende dialoog tussen bezoeker en omgeving.

Beaufort24 verbindt kunst naadloos met het kustlandschap, waarbij elke locatie een eigen verhaal vertelt. Het project benadrukt de verbondenheid van mens, natuur, en cultuur, met kunstwerken die zowel de lokale geschiedenis als universele thema’s aansnijden. De kunstenaars, zowel uit België als internationaal, zijn geselecteerd om hun vermogen om via hun werken een diepere betekenis aan de omgeving te geven.

Een Duik in de Kunst van Beaufort24

  • Affiche Deacon: Dit werk van Richard Deacon speelt met organische vormen en maatschappelijke dialogen, geplaatst op een vierkante sokkel die de windrichtingen symboliseert. Het kunstwerk, dat zowel tekstballonnen als wolken oproept, nodigt uit tot interactie en reflectie.
  • Burgemeester de Ghelderepark: Genoemd naar een invloedrijke burgemeester, vormt dit park een brug tussen natuur en stedelijkheid. Het biedt niet alleen een groene oase maar fungeert ook als een kunstzinnige verbindingsweg binnen Knokke-Heist.
  • Trouble Sea van Lucie Lanzini: Een kunstwerk dat architecturale elementen transformeert tot een medium dat onze perceptie van het landschap verandert. Met het gebruik van ‘oceaanglas’ en bronzen touw, creëert Lanzini een symbolische poort naar nieuwe perspectieven.

Meer dan Kunst Alleen

Beaufort24 overstijgt het traditionele kunstaanbod door de integratie van natuur en gemeenschap. De kunstwerken zijn toegankelijk via diverse routes, die bezoekers langs de kustlijn leiden en zo nieuwe vormen van betrokkenheid en ervaring bieden. Met de kusttram als unieke reisgezel, wandel- en fietsroutes, en een speciale bezoekersgids, is Beaufort24 een uitnodiging voor een ontdekkingsreis langs de Belgische kust.

Belang voor de Lokale Gemeenschap en Toerisme

Het belang van Triënnale Beaufort voor de lokale gemeenschappen en het toerisme kan niet onderschat worden. Het project versterkt niet alleen de culturele identiteit van de kustregio maar trekt ook een breed publiek aan, van kunstliefhebbers tot toevallige passanten. De Provincie West-Vlaanderen en Westtoer benadrukken de rol van Beaufort24 in het internationaal profileren van de kust als een hedendaagse bestemming, waar kunst, natuur, en gastronomie samenvloeien.

Ons gedacht…

Met Beaufort24 wordt de Belgische kust getransformeerd tot een levendige ontmoetingsplaats waar kunst en natuur hand in hand gaan. Deze editie nodigt uit tot verwondering, dialoog en ontdekking, en belooft een onvergetelijke ervaring voor elke bezoeker.

NO COMMENTS