maandag, april 29, 2024
HomeCultuurZondagbabbel over Unieke Middeleeuwse Manuscripten van Abdij Ter Doest

Zondagbabbel over Unieke Middeleeuwse Manuscripten van Abdij Ter Doest

Op zondag 21 april 2024 om 10:00 uur vindt er in Cultuurcentrum Scharpoord, lokaal B.01-B.02, een fascinerende Zondagbabbel plaats. Deze bijeenkomst staat in het teken van de ongeveer 340 middeleeuwse manuscripten van de Abdij Ter Doest, die tevens erkend zijn als Vlaams Topstuk. De handschriften, bewaard in de openbare bibliotheek en het grootseminarie Ten Duinen in Brugge, variƫren van sobere studieboeken tot luxueus verluchte praalhandschriften.

Inleiding door Dr. Evelien Hauwaerts De lezing wordt gepresenteerd door Dr. Evelien Hauwaerts, een expert in de geschiedenis van middeleeuwse manuscripten en curator van de betreffende collectie in Brugge. Dr. Hauwaerts zal niet alleen de geschiedenis en het belang van deze manuscripten toelichten, maar ook ingaan op het project Mmmonk, dat deze en andere manuscripten digitaal toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Project Mmmonk en de digitalisering van erfgoed Project Mmmonk is een initiatief dat de manuscripten van de Abdij Ter Doest samenbrengt met die van andere Vlaamse abdijen, zoals Sint-Baafs en Sint-Pieters in Gent, en Ten Duinen in Koksijde. Dit project maakt het mogelijk om de rijke geschiedenis van deze documenten online te verkennen en draagt bij aan de bewaring van ons cultureel erfgoed.

Deelname en kosten Voor de lezing is inschrijven verplicht, wat kan via telefoonnummer 050 630 430 of rechtstreeks aan het onthaal van het cultuurcentrum. De kosten voor deelname zijn ā‚¬ 3,50, maar toegang is gratis voor leden van de Geschied- en Heemkundige Kring Sint-Guthago.

Afsluiting met een drankje Na afloop van de lezing biedt het gemeentebestuur alle aanwezigen een gratis drankje aan in CafƩCultuur. Dit biedt een uitgelezen kans om na te praten en te netwerken binnen de gemeenschap van geschiedenisenthousiasten.

Ons gedacht…

Deze Zondagbabbel belooft een diepgaande kijk op enkele van de meest waardevolle culturele schatten van Vlaanderen. Een must voor iedereen geĆÆnteresseerd in de middeleeuwen of in het behoud van cultureel erfgoed.