zaterdag, mei 25, 2024
HomeHaven / ZeebruggeVanaf 15 april start aanleg asweegsite langs N31

Vanaf 15 april start aanleg asweegsite langs N31

Vanaf maandag 15 april begint de aanleg van een nieuwe asweegsite langs de Expresweg (N31) in Brugge, bedoeld om te controleren op overbeladen vrachtwagens. De site wordt niet alleen uitgerust met een moderne asweeginstallatie maar ondergaat ook een transformatie tot een groene zone met nadruk op biodiversiteit en waterbeheer. Volgens planning zullen de werkzaamheden, die minimale verkeershinder met zich meebrengen, tot eind 2024 duren.

Belang van de Asweeginstallatie

De Minister van Mobiliteit en Openbare Werken benadrukt het belang van de nieuwe asweeginstallatie. Door het vaststellen en sanctioneren van overladen vrachtwagens wordt niet alleen de verkeersveiligheid verhoogd maar ook schade aan het wegdek verminderd. Dit project maakt deel uit van een breder beleid om de wegeninfrastructuur in Vlaanderen te beschermen en te onderhouden.

Technische Specificaties en Procedure

Het asweegterrein wordt gerealiseerd in de rijrichting van Brugge/knooppunt E403, vóór de Spreeuwenstraat. Het omvat een betonstrook met een geïntegreerde weegput. Vrachtwagens kunnen door bevoegde autoriteiten zoals VLABEL Controle of politiediensten naar de site worden geleid voor een gedetailleerde weging. Vrachtwagens met een te zware lading hebben de mogelijkheid om op de site te parkeren tot de lading gecorrigeerd is.

Ontwikkeling van een Natuurlijke Omgeving

De site wordt voor aanvang van de bouwwerkzaamheden gesaneerd. Het project voorziet naast de asweeginstallatie ook in een natuurvriendelijke herinrichting van de omgeving met een waterbufferbekken, oeverbeplanting en de aanplant van 32 bomen. Deze aanpak bevordert de biodiversiteit en draagt bij aan een betere waterhuishouding in het gebied.

Verwachte Verkeershinder

Hoewel de werkzaamheden naast de hoofdrijbaan van de Expresweg plaatsvinden en voornamelijk de pechstrook en toegang tot de asweegsite beïnvloeden, wordt er weinig tot geen hinder voor het verkeer op de Expresweg verwacht. De planning stelt dat de werken rond eind 2024 afgerond zullen zijn.